Et spild - på 550 mio.

Regeringens praktikpladspræmie er kostbar for virksomhederne

Det er tvivlsomt, om regeringens praktikpladspræmie har den ønskede effekt, nemlig at få virksomhederne til at tage flere lærlinge. Årsagen er, at præmien angiveligt er et forkert værktøj på et forkert tidspunkt

Regeringens opskrift på at få virksomhederne til at oprette flere praktikpladser er en præmie på 20.000 kr. pr. ekstra elev. I alt løber udgifterne til praktikpladspræmierne op i 550 mio. kr. om året. Men det er ifølge Dansk Byggeri spildte millioner.

En undersøgelse i analysebrevet Barometer viser, at en gevinst på 20.000 kr. ikke er tungen på vægtskålen, når virksomhederne skal beslutte, om de vil tage en ekstra lærling. Ifølge undersøgelsen rykker praktikpladspræmien ikke ved virksomhedernes motivation for at tage flere lærlinge.

- I en højkonjunktur, hvor effekten af en praktikpladspræmie er minimal vælger politikkerne at brænde 550 mio. kr. af arbejdsgivernes penge af på en uigennemsigtig præmieringsordning, der belønner virksomheder ud fra, om de tager flere lærlinge nu i forhold til de tre forudgående år. Ikke om de generelt har et stort antal lærlinge ansat og måske i mange år har gjort en indsats for at uddanne de unge, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland