EU-afstemning: Virksomhed håber på et ”ja”

Det vil blive nemmere for danske virksomheder at få deres penge opkrævet fra udenlandske kunder, hvis vi stemmer ”Ja” på torsdag. Det mener mange virksomheder og DI i Nordjylland.

Virksomheden Danish Crane Building i Nibe producerer robotstyrede kraner, og sælger ofte produkter og reservedele til kunder i Europa.

Økonomichefen håber, at danskerne stemmer ja på torsdag. Det vil betyde at retsforbeholdet bliver afskaffet til fordel for en tilvalgsordning. Konkret betyder det, at Nibe-virksomheden, ifølge den selv, kan få nemmere arbejdsvilkår i forhold til udenlandske kunder.

- Det vil blive nemmere at anmelde sin fordring, og det vil blive enklere at inddrive sit tilgodehavende, fordi vi så arbejder efter nogle ensartede standarder, siger Finn Myrup Fredsgård, der er økonomichef hos Danish Crane Building.

Erfaringen er, at det i dag kan være svært at få tilgodehavender indkrævet, fordi danske virksomheder ikke har samme direkte muligheder for at indkræve penge som andre europæiske lande har på tværs af grænserne.

- Hvis vi kommer i den situation, at en virksomhed ikke betaler, så er det vanskeligere at inddrive sin fordring, fordi man skal igennem enten en dansk advokat med en korresponderende advokat i udlandet, eller have et professionelt firma til at inddrive pengene, og så koster det 20-30-35 procent af vores fordring, siger Finn Myrup Fredsgård.

Hos Dansk Industri i Nordjylland fortæller næstformanden, at 14 af de i alt 22 retsakter, der er til afstemning, får betydning for danske virksomheder. Mange eksporterer nemlig, og så bliver det aktuelt.

- Over 50 procent af erhvervslivets omsætning, den kommer fra EU-landene, så det er rigtig mange penge, der bliver solgt og handlet for. Så det betyder meget i dagligdagen, at man ikke skal starte en retssag først i Danmark og så bag efter en retssag i Frankrig eller et andet EU-land, siger Henrik Hagens, der er næstformand i Dansk Industri i Nordjylland.

Hos Danish Crane Building tager økonomichefen i dag altid sine forholdsregler, og kigger nye potentielle kunder grundigt efter i kortene, forud for nye handler.

- Vi finder en vej udenom. Vi kommer igennem det. Jeg tænker bare, at i forhold til de forskellige retsregler der gælder i de forskellige lande, der er det en unødig omvej. Det fungerer som en teknisk handelshindring. Det er omkostningstungt og det er besværligt, siger Finn Myrup Fredsgård.

Både økonomichefen fra Nibe-virksomheden og Dansk Industri er overbeviste om, at det vil løfte virksomhedernes muligheder, hvis Danmark i højere grad får samme regelsæt som de øvrige EU-lande.

- Erhvervslivet får de samme muligheder som vores tyske, franske og andre kollegaer i Europa. Jeg er meget opsat på, at vi har de samme muligheder, for det gør konkurrencesituationen noget nemmere. Vi skal ikke have pålagt flere omkostninger, end vores tyske kollegaer, siger Henrik Hagens.

Afstemningen finder sted torsdag den 3. december. 

I aftenens udsendelse diskuterer både politikere og virksomhedsledere argumenterne for og imod. Det er i "Nordjylland Live" klokken 19.30.


Seneste nyt

fra Nordjylland