EU-lov vækker undren hos fiskere

En ny EU-lov betyder at fiskere fremover skal tage alt, hvad de fanger med på land – uanset om fiskene er egnet til salg eller ej.

Fremover skal fiskere i Nordjylland tage alle de fisk de fanger med i land. Det er uanset om fiskene ikke er egnet til salg, eller om de kan smides tilbage i vandet, hvor de kan leve videre – og det er noget der vækker undren i Hirtshals Fiskeriforening.

- Fiskerne kan ikke forstå, at de skal tage fiskene med i land og slå dem ihjel fremfor at sætte dem ud. For hvis de sætter dem ud, så er det de fisk, de kan fange om et halvt år, siger formand for Hirtshals Fiskeriforening, Niels Christian Nielsen.

Formanden mener, at man med fordel kan kigge på, om nogle fiskearter kan sættes tilbage i vandet, hvor de kan vokse sig større og yngle.

- Vi har en del fladfisk og andre arter, der fiskes på grundt vand, som har en stor overlevelsesprocent, hvis vi smider dem ud igen, fortæller Niels Christian Nielsen

Mandag kiggede de to nordjyske fiskeriordførere, Simon Kollerup (S) og Ib Poulsen (DF), forbi Hirtshals Havn for at lytte til fiskernes bekymringer. Bekymringer, som de to ordførere tager til sig.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at vi får lavet en grundig analyse - kan rødspætter for eksempel overleve, hvis de er fisket med garn? Hvis de kan det, så synes jeg faktisk, man skal have lov at sætte rødspætterne ud igen, siger fiskeriordfører fra Socialdemokratiet, Simon Kollerup.

- Der er nogle fiskeformer, hvor der næsten ikke er noget udsmid - og det er klart, at man ikke skal skyde gråspurve med kanoner i den her sammenhæng, siger Ib Poulsen, der er fiskeriordfører for Dansk Folkeparti.

Det er ikke kun de to ordførere, der tager fiskernes bekymringer alvorligt – også hos fiskeriminister, Eva Kjer Hansen (V), er der opbakning til en mulig ændring.

- Hvis fiskerne kan levere solid dokumentation for, at den her fiskeart overlever - så vil jeg gerne kæmpe for en dispensation til at smide dem ud i vandet igen, siger fiskeriminister Eva Kjer Hansen.

Hos fiskerne i Hirtshals håber man, at besøget kan høste ændringer i fremtiden.

- Jeg synes de har lyttet de ting vi har sagt. Så må vi håbe, at der kommer noget ud af det, siger Niels Christian Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland