Eva har levet overraskende længe

31-årige Eva har levet 20 år med en andens hjerte. Det er overraskende lang tid. Foto: Lone Vad Dam

Søndag er en stor dag for 31-årige Eva Svendsen fra Aalborg. Da har hun levet i 20 år med en andens hjerte.

Eva Svendsen er født med en hjertefejl, og de første 11 år af sit liv havde hun en pacemaker indopereret. Som 11-årig fik hun og hendes forældre at vide, at det var nødvendigt med et nyt hjerte så hurtigt som muligt - og 7. oktober 1992 blev hun Danmarks dengang yngste hjertetransplanterede.

Hun kender ingen detaljer om donoren, og hun vil også helst være fri:

- Det her er mit liv. Hvis jeg vidste en masse om donoren, ville jeg ubevidst komme til at leve hans liv. Og desuden har donoren jo en familie - hvis jeg fandt ud af, hvem de er, og hvis jeg mødte dem, ville jeg alligevel aldrig kunne give dem en stor nok tak, konstaterer hun.

Selv med dagens forbedrede teknik regner man med, at hjertetransplanterede kun lever 10-12 år efter operationen, så for Eva Svendsen er der gået overraskende mange år med det nye hjerte.

- Jeg er bare glad for, at jeg har fået lov at være her så lang tid. Jeg har altid sagt, at jeg lever efter en femårsplan. Når jeg til at blive 35 år, så er næste mål at blive 40, siger Eva Svendsen, der er i gang med det sidste år på Aalborg Universitets miljøteknologi-studium.

Selve hjertejubilæet på søndag fejrer hun med at tage på en forlænget weekend-tur med sine forældre og sin storesøsters familie.