Exoskeletter giver superkræfter

Forskere fra Aalborg Universitet er med til at udvikle de såkaldte exoskeletter, der kan gøre livet og tunge ting meget lettere.

Spænd el-skelettet på og så virker turen til købmanden eller den store tunge kasse pludselig ikke som en uoverskuelig opgave. Forskere fra Aalborg Universitet er med i et internationalt projekt, der skal udvikle bærbare robotskeletter til ældre.

- Mange ældre er mentalt friske og ønsker at blive ved med at være aktive, men deres fysiske formåen bliver ringere og ringere, siger lektor Shaoping Bai fra Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet.

Exoskeletter kan bedst forklares som knoglerne udenpå tøjet, som man bare kan tage af og på.

Med et exoskelet kan man i teorien få superkræfter, men det er ikke meningen fortæller forskerne.

- Det her et forsøg på at supplere de ældres kræfter, så de kan blive ved med at være mobile og selvhjulpne i længere tid. Det er helt afgørende, at du har fornemmelsen af, at det er dig, der kontrollerer robotten og ikke omvendt, siger Shaoping Bai fra Aalborg Universitet.

Se et exoskelet her (fra Panasonic):

Selvom teknologien er godt i gang, vil det stadig tage en håndfuld år før vi får exoskeletterne at se i hverdagen.

- Vi forventer ikke, at det er noget, man ser alle steder om fem år, men der vil det være tilgængeligt for almindelige forbrugere på markedet, siger Shaoping Bai.

Allerede næste år kommer japanske Panasonic med deres første exoskeletter til omkring 25.000 kroner. Deres skeletter kan løfte mellem 60 og 100 kilo, og så får maskinen dig til at løbe op til otte kilometer i timen.


Seneste nyt

fra Nordjylland