Fedmeopererede risikerer misbrug og psykiske diagnoser

Bliver man lykkelig af at blive opereret for sin overvægt? Ikke nødvendigvis. Det viser et nyt studie fra Aalborg Universitetshospital.

Der er mange fordele ved at få foretaget en fedmeoperation - men et nyt studie viser, at der også kan være nogle ret uheldige følgevirkninger. Det viser et nyt studie fra Psykiatrien på Aalborg Universitetshospital.

Frem for at blive et lettere og lykkeligere menneske af at få hjælp til at smide mange overflødige kilo er der en øget risiko for at ryge ud i misbrug og psykiatriske diagnoser efter en fedmeoperation.

Forskerne har fulgt samtlige 12.000 danske patienter, der er blevet fedmeopereret i årene 1997 til 2013 og sammenlignet dem med et tilsvarende antal overvægtige patienter, der ikke er blevet opereret. Og konklusionen lyder, at der hos fedmeoperede patienter en øget forekomst af misbrug, selvskade og psykiske problemer.

Derfor anbefaler undersøgelsen nu, at man følger de fedmeoperede i længere tid efter indgrebet.

- Der er allerede et stort fokus på den psykiske tilstand hos patienter, der indstilles til en fedmeoperation før operationen, og dette fokus er vigtigt at bibeholde, da en operation alene ikke nødvendigvis medfører en psykologisk bedring. Men vores studie viser, at der er et klart behov for en tættere opfølgning på de opereredes psykiske tilstand i en længere periode efter operationen, forklarer overlæge og klinisk lektor ved Aalborg Universitetshospital, Zoltan Kovacs.

Studiet viser dermed, hvor vigtigt det er at se på patienten som et helt menneske, hvor både krop og psyke er i fokus i forbindelse med svær overvægt.

- Der er mange patienter, der kan have gavn af operationen, men det er vigtigt at vende med patienten, at hans eller hendes liv ikke nødvendigvis forbedres psykologisk af en operation. Det er derfor vigtigt, at man også efter en operation er opmærksom på patientens psykiske tilstand og vurderer, om der er behov for psykologisk eller psykiatrisk behandling, siger 1. reservelæge og forskningslektor René Ernst Nielsen, der sammen med Zoltan Kovacs står bag studiet.


Seneste nyt

fra Nordjylland