Får solcelleanlæg: Nordjyder kan blive testpersoner

Foto: Jørn Deleuran, Scanpix

En ny undersøgelse viser, at hver tredje nordjyde ville foretrække solenergi som energikilde til deres bolig. Men ikke mange husstande har solcelleanlæg. En solcellevirksomhed forsøger nu at rydde op i myter om solenergi, og udlover fire solcelleanlæg til testpersoner.

Mindre end 2 pct. af Danmarks samlede energiproduktion kommer lige nu fra solcelleanlæg.

Mange nordjyder mener imidlertid, at vi skal have mere energi produceret af solen.

En ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for solcellevirksomheden Solar Polaris, viser, at 85 procent af nordjyderne bakker op om at producere mere energi af solen. Hertil kommer, at hver tredje nordjyde, nemlig 34 procent, peger på solenergi som deres foretrukne energikilde til boligen. Det er flere end på landsplan, hvor tallet er 28 procent.

Solcelleanlæg producerer elektricitet fra solens lys – ikke fra solstrålerne – og derfor producerer de faktisk også strøm, når det er overskyet, regnvejr eller snevejr

Cecilie Hother, tv-vært og ambassadør for "Betalt af solen"

Begejstringen for solenergi giver god mening ifølge tv-vært Cecilie Hother, der er ambassadør for et nyt initiativ, hvor familier i hele landet kan blive udvalgt til at teste solcelleanlæg.

- Solenergi er en af de reneste og mest naturlige former for energi, der findes. Det er vedvarende og bæredygtig energi ligesom for eksempel vindenergi. Energi fra solceller er p.t. den billigste form for vedvarende energi at producere, og kan sagtens konkurrere med traditionelle energiformer, fortæller Cecilie Hother.

Solcellevirksomheden Solar Polaris vil med kampagnen ”Betalt af solen” rydde op i myter, som virksomheden mener, afholder folk fra at få solceller. Myter, som eksempelvis går på, at solceller ikke producerer energi, når det er overskyet, og at solcelleanlæg ikke kan betale sig. 

- Vi vil gerne have endnu flere danskere til at få øjnene op for solenergi – både i forhold til klimaet, men i høj grad også i forhold til økonomien i husholdningen. Solenergi har udviklet sig til en meget attraktiv investering, hvor en almindelig familie kan spare penge på elregningen hver måned. Med et solcelleanlæg på sin bolig kan man helt lavpraktisk sige, at man får kaffen brygget af solen, tøjet vasket af solen og filmen streamet af solen, siger Dennis Jeppesen, der er administrerende direktør for Solar Polaris.

Hvis man overvejer at forsyne sit hjem med solenergi, kan man nu melde sig som testfamilie i konkurrencen til kampagnen ”Betalt af solen”.

- Mange danskere tror, at solcelleanlæg kun producerer strøm, når solen skinner, og mange tænker, at solen ikke skinner nok i Danmark til, at det kan betale sig at investere i solcelleanlæg. Men solcelleanlæg producerer elektricitet fra solens lys – ikke fra solstrålerne – og derfor producerer de faktisk også strøm, når det er overskyet, regnvejr eller snevejr, siger Cecilie Hother.

I Danmark er der lige nu installeret 96.088 solceller ifølge Energinet.dk.

Flere nyheder fra TV2 Nord