Facebook-afgørelse kan blive dyr for Nordjyllandsværket

En afgørelse om overskudsvarme fra nyt datacenter i Odense kan få konsekvenser for Nordjyllandsværket, men Aalborg Kommune ser alligevel positivt på nyheden om udsigten til mere overskudsvarme og en grønnere omstilling.

Mandag blev det afgjort, at Facebook ikke skal betale afgifter af den overskudsvarme IT-gigantens kommende datacenter i Odense vil sende ud i fjernevarmenettet.

Det er en afgørelse, som kan komme både den grønne omstilling og forbrugerne i Danmark og virksomheder, der leverer overskudsvarme, til gode.

Men mens andre gnider sig hænderne, kan det vise sig at blive en dårlig økonomisk forretning for Nordjyllandsværket, der i 2015 blev købt af Aalborg Kommune. 

Ifølge varmeplanen i Aalborg kommer det kulfyrede anlæg nemlig sidst i rækken af leverandører af fjernvarme til aalborgenserne - efter Reno Nord og Aalborg Portlands overskudsvarme.

Med den nye afgørelse får Reno Nord og Aalborg Portland mulighed for at kanalisere mere overskudsvarme ud til fjernvarmenettet, og det betyder, at Nordjyllandsværket skal producere mindre varme til borgerne.

I Aalborg Kommune ser man dog positivt på nyheden mere overskudsvarme og en grønnere omstilling, selvom det betyder, at Nordjyllandsværket på sigt bliver afviklet. 

 - Alt andet lige skal vi skrue ned fra kraftværket, men vi kigger også på totaløkonomien for samfundet. For forbrugerne kan det blive billigere, så vi er meget positive omkring det, siger direktør for Nordjyllandsværket, Jesper Høstgaard-Jensen.

Men hvad kan det det her ende med at koste for Nordjyllandsværket?

- Det kan jeg simpelthen ikke udtale mig om.

Aalborg Kommune købte i juni 2015 Nordjyllandsværket af Vattenfall for 725 millioner. Det var et køb, der blev kritiseret fra flere steder. Venstre kaldte det blandt andet for "gamble med borgerne penge".

- At drive elværk er ikke en kommunal kerneopgave. Aalborg Kommune bør prioritere sin tid til det, vi er sat i verden for, og det er kernevelfærden, udtalte Venstres byrådsgruppe blandt andet i juni 2015, da kommunen købte værket.

Jesper Høstgaard-Jensen mener dog ikke, at eksemplet med Facebooks overskudsvarme viser, at købet af Aalborg Kommunes køb af Nordjyllandsværket var en dårlig investering.

- Det er en god investering. Vi har en by i vækst, så vi har et behov for mere og mere varme. Der er ingen tvivl om, at værket her sikrer varme til borgerne. Aalborg Portland har ingen forpligtigelser, siger han.

-  Forsyningssikkerheden skal være der, og så skal vi derefter optimere økonomi og vedvarende energi. Det var en af hovedårsagerne.

Facebooks datacenter i Odense åbner 2020.

Nordjyllandsværket leverer fjernvarme til omkring 60 procent af borgerne i Aalborg Kommune.


Seneste nyt

fra Nordjylland