Færgemann-maleri dukkede op under renovering

Under beklædningen på en væg, er det farverige maleri dukket op. Det viser sig at være den kendte kunstner Knud Erik Færgemann, der har malet det.

Det var et overraskende syn, der mødte Ruth Jensen, da hun torsdag aften kom hjem fra arbejde.

Hendes søn og bror var i gang med at oppudse væggen, da de stødte på det gemte kunstværk. Under silikatpladen var et omkring to gange tre meter stort maleri.

I første omgang troede de, at det var et useriøst kunstværk, men huskede, at der var en maler, der havde været ven af familien i huset i 70'erne. 

Facebook-opslag hjalp med at finde kunsteren 

Ruth Jensen lagde billeder ud på sin Facebook-profil, hvor hun søgte hjælp til at finde frem til kunstneren bag maleriet. 

Her var der hjælp at hente fra beboere i området, der kendte til de tidligere husejere og forbindelsen til Færgemann. 

quote Jeg fik kuldegysninger, da jeg så det

Henrik Færgemann, søn af Knud Erik Færgemann

Knud Erik Færgemann var svoger til Karen og Andreas Dahl Engelbrechtsen, som boede i huset i 60'erne og 70'erne.

Færgemann-familien lånte ofte huset, når de havde ferie, og i stedet for betaling malede Knud Erik Færgemann et stort maleri til familien Engelbrechtsen - sandsynligvis i starten af 60'erne eller i start 70'erne.

Søn fik kuldegysninger 

Ruth Jensen tog kontakt til Knud Erik Færgemanns søn, Henrik Færgemann. Han kom forbi for at bekræfte, at maleriet er sin fars. 

Henrik Færgemann kan godt huske, at hans far i sin tid malede ydervæggen, og han har ofte tænkt på, hvad der skete med det. Derfor blev han meget glad, da familien kontaktede ham om maleriet. 

- Jeg fik kuldegysninger, da jeg så det. Jeg troede for længst, det var væk, siger Henrik Færgemann. 

Til Henrik Færgemanns store overraskelse, var maleriet utrolig godt bevaret, og det havde stort set ingen skader, trods de mange år det har eksisteret og været gemt væk. 

Hvem var Knud Erik Færgemann?

Knud Erik Færgemann var udlært typograf og autodidakt maler.

Allerede som 21-årig var han på sin første studierejse til Frankrig. Den blev efterfulgt af talrige andre til de største europæiske lande samt USA.

Med sin farveglade stil passer Knud Erik Færgemann godt ind i rækken af danske naivister i sine skildringer af især Aalborg med hvide lammeskyer, blafrende flag, Budolfis spir og runde damer med glade barnevogne.

Han hentede også sine motiver fra barndommens sommerferier i landsbyen Romdrup. Her skildrede han hverdagen og fest med kærlig humor og fortælleglæde.

De fleste aalborgensere kendte Færgemann fra plakater, gavlmalerier og lærreder. 

Håber maleri bliver bevaret

Ruth Jensen, som ejer huset og i forbindelse med salgssætning renoverer, har endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske med kunstværket.

- Hvis bare det ikke havde været en ydervæg, så det kunne flyttes, så havde det været nemmere at bevare, siger Henrik Færgemann. 

Det er i dag ikke så let at få fat i Knud Erik Færgemanns kunstværker, og derfor håber hans søn, at faderens maleri bliver bevaret. For det er også en værdifuld væg, man nu kan finde i Hune.

Henrik Færgemann vil vurdere, at hans far ville have taget mellem 75.000 og 100.000 kroner for et maleri i den størrelse, da han levede. 



Seneste nyt

fra Nordjylland