Den vilde vækst i Aalborgs indbyggertal er bremset op: Men kommunen bygger stadig lejligheder i hobetal

Den vilde vækst i antallet af indbyggere i selve byen Aalborg er bremset op. Alligevel bygger kommunen stadig tæt og højt - og i hastigt tempo. Nogle steder så intenst, at beboerne flygter ud af de nye lejligheder.

Ruth Isgaard og hendes mand betaler 500 kroner oven i huslejen hver måned for at have udsigt over kirketårne, Aalborgtårnet og Kildeparken fra deres lejlighed på Godsbanen i Aalborg.

Alligevel bygges der nu et nyt højt lejlighedskompleks og et hotel foran deres lejlighed. 

- Det går stærkt. Skoven og Aalborgtårnet er allerede ved at være væk for os. Det er er ærgerligt, bare fordi der skal bygges så tæt og højt. Det ligger meget sammenpresset. Når vi sidder ude på terrassen, kan alle kigge ind. Vi og andre her i blokken har klaget, men der er ikke noget at gøre. Det er kommunen, der bestemmer, hvor meget og hvad der må bygges, siger Ruth Isgaard.

Ekspert ønsker sig mere kvalitet

En ekspert kan godt se problemet - både fra beboernes og kommunens side.

- Som arkitekt ville jeg godt have set lidt større kvalitet i det her, men der er selvfølgelig også økonomi på spil. Man kan også sige, at man må vænne sig til, at det bliver tæt og højt, når der bygges nær bycentrum. Man kan jo flytte et andet sted hen, hvis man ikke kan vænne sig til det, siger Claus Kristensen, associeret professor i Arkitektur og Design på Aalborg Universitet.

quote Det er alt for tæt. Man kan næsten ikke trække vejret.

Ruth Isgaard

Ruth Isgaard og hendes mand kan ikke vænne sig til at bo på Godsbanen.

- Det er alt, alt for tæt. Man kan næsten ikke trække vejret, siger hun.

Folk flytter fra Godsbanen

Isgaard-parret har boet i samme bygning på Godsbanen i fem år. Først i én lejlighed, som de flyttede ud af, da der blev bygget tæt, og genboerne sad og vinkede til dem. Og nu i anden, hvor samme problem er ved at gøre sig gældende igen.

- Derfor flytter vi helt væk fra Godsbanen, siger Ruth Isgaard.

Boligblokken, som Isgaard-parret bor i på Godsbanen, har 35 lejemål - allesammen familieboliger. Tal fra boligselskabet Alabu viser, at 25 husstande er flyttet fra stedet de seneste fem år.

Flere små byggerier, ikke store projekter

Den vilde vækst i folketallet i selve byen Aalborg er bremset op. Nok bor der flere og flere i Aalborg for hvert år, men tilvæksten er aftagende. For fire år siden var den årlige tilvækst på 1.699 borgere. Sidste år var tilvæksten nede på 777.

Samtidig er salget af ejerlejligheder styrtdykket i Aalborg sammenlignet med sidste år. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk. Her markerer Aalborg sig som den kommune med det største fald - i alt 31,6 procent - i tredje kvartal 2018 sammenlignet med tredje kvartal 2017.

Byggeriet inde i selve Aalborg ser dog ikke ud til at være bremset samtidig med, at tilvæksten af borgere daler. Den slags udsving kan det ifølge arkitektprofessoren godt være svært at tage højde for.

- Måske skulle kommunen have bremset op med at bygge, men de kan også være nødt til at fortsætte, så der ikke bliver synlige huller i et byggeprojekt. Løsningen kan måske være, at man bygger mere i etaper og så afslutter hver enkelt etape ordentligt - i stedet for at bygge i store projekter. Så kan man stoppe op undervejs, siger Claus Eriksen.

Han understreger, at Godsbanen ikke er det værste nybyggeri i Aalborg.

- Stedet har mange kvaliteter, men man kunne godt have ønsket sig lidt mere variation. Et slemt eksempel er Nyhavnsgade, som er rigtig træls at kigge på. Her er bygget helt tæt på den ene side. Det er trist og tæt, ligesom der også er tæt på Eternitgrunden, siger Claus Eriksen.

Borgmester i Aalborg Kommune, Thomas Kastrup-Larsen (S), svarer på kritikken i TV2 Nords studie. 

Seneste nyt

fra Nordjylland