Fagskole serverer overskudsmad til bæredygtighedsfestival

01:42

Elever fra Vittrup Fri og Fagskole lavede i dag mad til Bæredygtighedsfestivalen i Brønderslev. Video: Johnni Isaksen

På Vittrup Fri Fagskole nær Løkken lærer de deres elever at mindske madspildet gevaldigt.

På Vittrup Fri Fagskole mener de, at der er masser af guld imellem det mad, som ellers bliver smidt i skraldespanden.

Her arbejder man med at mindske madspild og lære sine elever gode vaner.

- Normalt i et køkken handler det om at have friske råvarer, men hvis det bare skal smides ud, kan man lige så godt spise det, siger Jonas Hesthaven, elev på gastranomi- og eventlinjen på Vittrup Fri Fagskole.

Fagskolen skal servere mad til den årlige bæredygtighedsfestival i Brønderslev, der sætter miljø og klima på dagsordenen. Maden bliver lavet af råvarer, der er til overs fra virksomheder. 

- Jeg synes, det er snusfornuft. Maden fejler intet. Der er tonsvis af varer, der bare ryger ud, desværre. Vi har forhåbentligt nul madspild. Vi skal ikke smide noget væk, og det vil vi gerne lære vores elever. Vi synes, vi har haft i den lange ende, siger Bjarne Nielsen, køkken- og gastranomilærer på Vittrup Fri Fagskole.

Jonas Hesthaven er elev på Vittrup Fri Fagskole og har lært meget om at mindske sit madspild.  Foto: Johnni Isaksen

Altid rester om fredagen

Det betyder blandt andet, at fredagen på fagskolen altid står på rester fra ugens løb. Vanerne på skolen har også fået Jonas Hesthaven til at tænke mere over, hvordan han mindsker sit madspild.

- Eksempelvis er det rigtig smart, hvis man holder øje efter spotpriser i supermarkederne, hvor det koster det halve, fordi det skal ud af butikken. Derhjemme forsøger vi at bruge så meget som muligt, så der ikke er så meget, der går til spilde, siger Jonas Hesthaven.

Til mandagens bæredygtighedsfestival blev der serveret kartoffelsuppe med grøntsager og brød. Det er femte år i træk, at der bliver afholdt bæredygtighedsfestival i Brønderslev. Arrangementet byder blandt andet på debatter, der har bæredygtighed som omdrejningspunktet. 

  Foto: Johnni Isaksen

Forsiden lige nu