Familie svigtet efter far døde på havet: Måtte selv hente liget

Familien Nielsen måtte selv tage affære, da deres far og ægtemand for godt tre år siden blev sejlet ned og omkom i svensk farvand.

Teddy Bak Nielsens enke og datter er stadig i sorg over at have mistet deres mand og far i en tragisk ulykke på havet. De glemmer aldrig den 10. juli 2014, hvor de fik den besked, som alle fiskerfamilier frygter.

- Vi får først at vide, at han er sejlet ned, og der er helikoptere ude og søge efter ham. På et tidspunkt får vi så også at vide, at de har fået en person op, men vi skal ikke have for store forhåbninger, siger Annika Seeland, der er Teddy Bak Nielsens datter.

Kort efter banker landbetjenten på døren med den trøstesløse besked. Teddy Bak Nielsen er omkommet på havet.

Fiskeskipperen blev sejlet ned af det maltesisk indregistrerede fragtskib Rig nord for Læsø. Kutteren Inger Marie sank på under et minut efter det voldsomme havari, og først en time senere fandt den svenske søredningstjeneste den livløse danske fisker, der blev erklæret død ved ankomsten til sygehuset i Göteborg.

Ulykken skete i det stærkt befærdede farvand mellem Læsø og Sverige - alligevel skulle det vise sig at blive mere end svært for Teddy Bak Nielsens familie, at få ham bragt hjem til Danmark.

- Vi har kontakt med mange forskellige instanser. Søfartsstyrelsen, SOK, Udenrigsministeriet, SOS, men de siger alle sammen, at de ikke kan hjælpe os, siger Annika Seeland.

Tilsyneladende vidste Søfartsstyrelsen og flere andre danske myndigheder ikke, hvordan de skulle agere i sagen - og derfor var det op til familien og dens venner selv at få bragt den afdøde skipper hjem fra Sverige.

Først da en god kollega og Læsøs bedemand går ind i sagen sker der for alvor noget. Det lykkes dem at få tilladelse til at få sejlet kisten med den døde fisker hjem ombord på Henrik Krogh Larsen, der også er fiskeskippers, fiskekutter.

- Det var ikke en behagelig tur, men vi gjorde det for at få alt det her ordnet og ud af verden. Familien skulle have fred, siger Henrik Krogh Larsen.

Læsoboerne klarede altså selv det, som adskillige danske myndigheder afviste at hjælpe med.

Søfartsstyrelsen har overfor Fagbladet 3F beklaget deres håndtering af sagen, som de erkender hverken har været værdig eller rimelig. 

Du kan læse hele historien på FAGBLADET3F.dk


Seneste nyt

fra Nordjylland