Familie til kvinde med Downs syndrom føler sig syltet af bosted

Tami Kristensen vil gerne af egen lomme betale for at få sin hjælper med på ferie på Mallorca. Det åbnede Folketinget op for at handicappede kan få lov til for halvandet år siden. Men Tamis familie føler, hun er havnet i en syltekrukke. Bostedet, hvor hun bor, har ikke svaret på, om hun kan komme på ferie.

Tami Kristensen studerer sine gamle feriebilleder. Hun har flere gange været på Mallorca sammen med sine venner fra Botilbud Vestergade i Hadsund. De nyeste feriebilleder er efterhånden syv år gamle. Det var sidste gang Tami var på Mallorca.

- Vi får drinks med paraplyer i, og vi bader. Jeg savner at komme til Mallorca, siger Tami Kristensen.

Da Tami Kristensen og hendes venner var på ferie på Mallorca betalte de selv af egen lomme for at få deres faste hjælpere med. Ferierne fik dog en brat ende i 2014, da en ny tolkning af loven, betød at Tami og andre handicappede ikke længere kunne købe deres faste kommunale hjælpere fri til at tage med til ferier og festivaler. De skulle i stedet hyre vikarer fra private bureauer - vikarer, som de ikke kender. Det er for utrygt for Tami, og derfor kom hun og mange andre handicappede ikke længere på ferie til udlandet.

quote - Jeg må jo lægge mig fladt ned. Jeg vil gerne indrømme, at det kunne vi have lavet bedre. Det havde jeg ønsket, at vi havde gjort.

Kit Borup, handicapchef i Mariagerfjord Kommune.

Folketinget tog Tamis sag op

Da vi fortalte om det her på TV2Nord gik folketingsmedlem fra Socialdemokratiet Orla Hav ind i sagen. Reglerne blev lavet om, så handicappede igen kunne betale for få deres vante hjælpere med. Så skulle man jo tro, at Tami nu var lykkelig og i gang med at pakke kufferten. Men det er hun ikke, for hun er stadig ikke kommet på ferie.

- Det er jo et bræk i hverdagen for Tami at komme ud og se noget. Hun vil gerne ud og opleve noget sammen med sine venner ligesom alle vi andre vil, siger hendes bror Bernt Kristensen.

Det var i november 2016, at Folketinget vedtog at handicappede igen kunne købe deres hjælpere med på festivaler og rejser, og reglerne trådte i kraft den 1. januar 2018. I den tid har Tamis brødre flere gange spurgt bostedet, hvornår deres søster kunne komme på ferie igen. De har ikke fået noget svar, og de føler de er havnet i en syltekrukke.

- Det er lidt fladt i forhold til, at vi er blevet lovet det i så lang tid, og så bliver vi bare kørt rundt i ring, siger Tamis bror Bernt Kristensen.

Handicapchef: - Jeg lægger mig fladt ned 

Den nye lov betyder, at kommunale og regionale døgntilbud for voksne kan tilbyde tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse til beboere til ferier. Beboeren skal på eget initiativ ytre ønsket om at komme på ferie, og bostedet skal sikre sig at der stadig er nok pædagoger til at tage sig af dem, der ikke tager med på ferien. Bostedet må hverken tjene eller tabe penge på at en pædagog tager på egenbetalt ferie med beboerne.

Tami Kristensens bosted skal altså regne ud, hvad hun skal betale for at få sin pædagog med på ferie. Det regnestykke har Tamis bror Ivan Kristensen, der er økonomisk værge for Tami, forgæves efterlyst at få. Mariagerfjord Kommune har selv været en varm fortaler for at handicappede fik mulighed for at få deres hjælpere med på selvbetalt ferie, men Tamis familie føler nu at det netop er kommunen, der er stopklodsen, fordi de to et halvt år efter at den nnye lov blev vedtaget, endnu ikke har fået den ført ud i livet. Hos Mariagerfjord Kommune erkender handicapchefen, at bostedet og kommunen ikke har gjort det godt nok.

- Jeg må jo lægge mig fladt ned. Det har taget alt for lang tid. Jeg tror simpelthen, at vi har lavet for lidt understøttelse til vores ledere derude, så de nemt kunne give både vores borgere besked om, hvordan skal man forholde sig, hvordan skal man betale for ferie, og hvornår skal man sige til, inden man vil afsted. Jeg vil gerne indrømme, at det kunne vi have lavet bedre. Det havde jeg ønsket, at vi havde gjort, siger handicapchef i Mariagerfjord Kommune, Kit Borup.

Da reglerne blev lavet om i Folketinget, havde folketingsmedlem Orla Hav en forventning om at de handicappede hurtigt ville komme på ferie igen. Han mener, at Mariagerfjord Kommune har gjort det alt for kompliceret.

- Når det er blevet så kompliceret som det her er, så går det jo ud over nogen borgere. Jeg kan godt forstå at det første halve år ville gå, men at der skal gå et helt år inden man får et regelsæt i gang eller får sat en praksis sat i gang, som gør at man kan imødekomme de her borgere, der har det her ønske, det er jeg skuffet over, siger Orla Hav (Socialdemokratiet).

Handicapchef lover at Tami kommer til Mallorca i år

Tami vil gerne til Mallorca i juni. Efter at TV2Nord er gået ind i sagen, er der kommet skred i sagen, nu kommer der et løfte fra handicapchefen.

- Heldigvis er det sådan at hun kommer afsted på den ferie nu her, hvor hun og familien har ønsket sig det her inden sommerferien.

Det garanterer du?

- Ja, det garanterer jeg, siger Kit Borup.

I følge Kit Borup vil bostedet nu undersøge, om der er andre beboere, der vil med på den selvbetalte ferie. Tamis familie har endnu ikke fået en pris på skrift, og derfor tør de heller ikke rigtigt tro på, at det rent faktisk lykkes at komme afsted på ferie i år.

- Hvis der skal noget personale med, de skal jo også snart have ferie, så er det jo ikke sikkert, de når det inden sommerferien i forhold til, at vi er så langt henne nu, siger Bernt Kristensen

Tami Kristensen er klar til at pakke badedragten i kufferten.

- Så skal vi bade og have drinks. Jeg kan godt lide baileys. Det er længe siden jeg har været afsted, siger Tami Kristensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland