Faner og fællessang: 1. maj skudt i gang i Skagen

Foto: Mette Kristensen

Foto: Mette Kristensen

I Hjørring, ved 3F Skagerak var Rasmus Prehn (S) på talerstolen i sin nye valgkreds. Foto: Mette Kristensen

Borgmester Arne Boelt (S) var også blandt talerne. Foto: Mette Kristensen

1 af 4

Over hele Nordjylland vil de røde faner blafre på arbejdernes internationale kampdag i dag - i Skagen begyndte den allerede klokken 7.30.

Arbejderne får godt vejr med på vejen, når der i dag, mandag, igen skal viftes med de røde faner, drikkes fadøl og lyttes til de politiske slagord over hele landet.

Således også i Nordjylland og Skagen, hvor kampdagen begyndte tidligt - allerede klokken 7.30 tog den lokale S-afdeling og LO Vendsyssel hul på fejringen med sang, taler og rundstykker i Metalhuset i Skagen.

Talerne dér er både Birgit Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune, og Bjarne Laustsen, folketingsmedlem for Socialdemokratiet.

I sin tale gør folketingspolitikeren op med både blokpolitik og den højere pensionsalder, regeringen har foreslået.

- Som traditionen i vores bevægelse byder, markerer vi vores politiske ønsker og mål på arbejderbevægelsens internationale kamp-, demonstrations- og festdag. Netop på denne forårsdag bringer vi bud om, at vi kan forandre verden, når vi er mange nok. Og ikke mindst går i samme retning, sagde Bjarne Laustsen fra talerstolen.

06:42

1. maj blev fejret over hele Nordjylland

Luk video

- Vi har kunnet gennemføre væsentlig politik ved at gå på tværs af de formelle blokke -for eksempel med DF. Sådan lykkedes det at sætte en stopper for Uber, at skærpe kampen mod social dumping og at bremse alle planer om en lavere topskat. Og at forhindre en højere pensionsalder. Den er også overflødig, for arbejdsmarkedet er så fleksibelt, at mange kan blive ved med at arbejde, hvis de selv vil, fortsatte politikeren.

Bjarne Laustsen benyttede sig også af taletiden i Metalhuset til at nævne de netop overståede overenskomstforhandlinger, som resulterede i strejker fra både slagterimedarbejdere og Falck-reddere landet over.

- Vi forstår godt, at man har det skidt med at blive nedstemt, når ens eget område har sagt rungende nej til overenskomstskitsen. Det må være fagbevægelsen, som skal have en drøftelse af de interne magtforhold, således at man ikke risikerer en lignende situation om tre år, sagde Bjarne Laustsen.

1. maj-arrangementer i Nordjylland:

Aalborg
- Kildeparken klokken 14-17 (Optog fra Søndergade klokken 13.30)
Talere: Thomas Kastrup-Larsen, borgmester (S), Jens Toft Nielsen (SF), Per Clausen (Ø), Anna Kirsten Olsen, formand LO Aalborg

Brovst
- Bratskov klokken 13

Brønderslev
- Hedelund klokken 13

Dronninglund
- ”Huset” klokken 9.30

Frederikshavn
- Knivholt klokken 13

Hadsund
- Havnen klokken 8

Hjørring
- Dronningensgade klokken 13

Hobro
- Metal klokken 12

Løgstør
- Kulladen klokken 12

Sæby
- Skovlyst klokken 9

Terndrup
- Terndrupcentret klokken 13

Thisted
- FOA klokken 8

Aars
- 3F klokken 13

 

Flere nyheder fra TV2 Nord