Får Andreas Mogensen Aalborg-satellit i kredsløb?

Opsendelsen af Danmarks første astronaut blev fulgt med ekstra fokus på Aalborg Universitet, hvor studerende og professorer kigger danskeren over nakken.

At studerende har svært ved at komme op om morgenen er en sandhed med modifikationer. I hvert fald var en flok rum-interesserede studerende mødt ekstra tidligt op for at følge opsendelsen af den russiske rumraket med danske Andreas Mogensen ombord.

- Vi er spændte og håber, det hele går godt. Det er en stor dag for Danmark, og så er vi jo lidt ekstra interesserede her i Aalborg Student Space, fortæller Rasmus Gundorff Sæderup, studerende på femte semester ved Kommunikation og IT.

Og det er han og hans medstuderende, fordi de for få uger siden sendte en satellit ud i rummet, der skal overvåge skibstrafik. Og hvis alt går efter planen, skal Andreas Mogensen sende satellitten i kredsløb om Jorden.

- Det er en ære, at den første danske astronaut skal røre ved noget, vi har været med til at lave.

Satellitprogrammet har været undervejs siden 1993, og siden har mere end 500 studerende arbejdet med satellitprojekter på universitetet.

Fornemt besøg

At Aalborg Universitet har sendt en satellit i rummet er blevet bemærket i de højere luftlag. Her til morgen blev opsendelsen udover de studerende og lektorer fulgt af Piero Galeone, leder af Tertiary Education Unit ved Det Europæiske Rumfartsagentur, ESA, som universitetet har samarbejdet med i forbindelse med udviklingen af satellitten.

- Jeg ville være her i dag for at dele oplevelsen med de studerende og se opsendelsen af Andreas Mogensen, som skal op til den internationale rumstation, hvor vores satellit allerede befinder sig, siger Piero Galeone.

Andreas Mogensens mission var planlagt til at vare 10 dage, hvor han skulle udføre omkring 20 teknologiske eksperimenter, men turen er forkortet til otte dage, fordi rumstationen er skudt længere ud i rummet end tidligere.


Seneste nyt

fra Nordjylland