Huggeren: Far og søn lever af skrotbiler

I serien ”Huggeren” følger TV2 Nord livet ved Nordjysk Autoophug, der drives af far og søn.

Se Huggeren hver tirsdag klokken 19.50 på TV2 Nord Salto.

Der er dem, der godt kan lide biler. Og så er der dem, der slet ikke kan få nok af biler. Dem, der ligefrem drømmer om biler om natten.

Den sidste kategori hører Karsten Holst til. Han er indehaver af Nordjysk Autoophug sammen med sønnen Lars Holst. Her køber de brugte biler og sælger delene videre.

- Nordjysk Autoophug er blevet en god part af mit liv. Jeg er vokset op her. Min far startede det i 1962, da jeg var fem år gammel, siger Karsten Holst.

Interessen for biler flyder i årerne, og sønnen Lars Holst er lige så vild med biler som sin far.

quote Arbejdet er blevet til en hobby. Nogen kan ikke forstå, at det er interessant, men jeg synes, det er skønt.

Lars Holst

- Arbejdet er blevet til en hobby. Nogen kan ikke forstå, at det er interessant, men jeg synes, det er skønt, siger han.

Særligt bånd mellem far og søn

Som otteårig mistede Lars sin mor, og det betød, at Karsten og Lars var alene.

- Der var vi bare to drenge, der gik og hyggede os med autoophug og racerbiler en gang imellem. Det er nok derfor, det er blevet, som det er blevet, siger Lars Holst.

 
 
Foto: Tor Løkken

I mange år boede far og søn alene sammen.

- Det har også bevirket, at forholdet er blevet tættere end normalt, siger Karsten Holst.

Dele får nyt liv

Når bilerne ankommer til Nordjysk Autoophug, skal de i første omgang holde på en såkaldt miljøplads, der er uigennemtrængelig for væsker. Efterfølgende kommer de på værkstedet, hvor attraktive stumper bliver sorteret fra – blandt andet aluminiumskølere, batterier og bremseskiver.

Når olie, benzin og andre væsker er tappet, står bilerne med værdi på en bilkirkegård. Her på det udendørs lager står 1400 biler og venter på at blive rippet for dele, når kunderne ringer.

- Så kan delene få nyt liv. Frem for at transportere nyt hjem fra udlandet, kan man lige så godt bruge det, når det findes i Danmark.

 
 
Foto: Tor Løkken

På lageret ved Nordjysk Autoophug er der mere end 100.000 originale genbrugsdele.

De biler, hvor delene ikke kan sælges videre, ender i presseren. Det tager 8-10 minutter at presse bilerne flade. Når de er flade, fylder de mindre og er nemmere at transportere.

De mest udtjente biler kan de tjene 2-3000 kroner på.

Se en bil blive presset.

- Kæft, den er flad. Den er sgu nok svær at genopbygge, lyder det fra en eleverne fra Tech College, som er på besøg ved Nordjysk Autoophug. Her ser de en bil blive presset flad som en konvolut.

 
 
Foto: Tor Løkken

Lever af biler fra forsikringsselskaberne

Smadrede biler er lig med penge ved Nordjysk Autoophug. Faktisk kan indehaver Karsten Holst slet ikke lade være med at spotte penge, når han ser på biler.

Med en pris på jern, der er højere, end den længe har været – nogle gange helt op til 1100 kroner pr. ton – er det gode tider for huggerne.

Ved Nordjysk Autoophug har de mere end 1000 biler igennem om året. En del af bilerne køber de af forsikringsselskaberne. Det er biler, der har været med i uheld.

- Bilerne fra forsikringsselskaberne er dem, vi lever af, siger Karsten Holst.

Blandt andet holder der en nyere Mercedes på pladsen. Den har Karsten givet 20.000 kroner for.

- Der er mange ting, der kan sælges på sådan en bil der. Så den bliver lavet til mange penge, inden den er væk, siger Karsten Holst.

 
 
Foto: Tor Løkken
 
 
Foto: Tor Løkken

Kort fra Kong Gulerod til konkurs

Når far og søn ikke er på værkstedet, tager de til motorløb. Her får Karsten luftet sin elskede Opel Kadett.

- Vi er bidt af det skidt. Der er nogen, der spiller serie 6-fodbold, og så er der andre, der gør det her. Det er for gamle, gråhårede mænd, der tror de er 25 år, siger Karsten Holst med et grin.

 
 
Foto: Tor Løkken

Lars er også vild med motorløb. Han kører dog ikke selv for tiden – det er nemlig ikke helt billigt at køre motorløb, og han skal ikke nyde noget af at køre for låne penge. En god idé, mener hans far.

- Det er ikke smart at køre for lånte fjer. Vi kender nogen, der har gjort det, og fem år efter, de er stoppet med at køre motorløb, kører de stadig motorløb nede i banken. Der er ingen andre steder, hvor der er så kort fra Kong Gulerod til konkurs som i motorsport, siger Karsten Holst.

quote Vi er bidt af det skidt.

Karsten Holst

Når far og søn er til motorløb, møder de ofte nye kunder.

- De fleste af konkurrenterne til motorløb bevæger sig også indenfor branchen, så lidt kundegrundlag får man også ud af det, siger Karsten.

Kom med indenfor ved Nordjysk Autoophug hver tirsdag klokken 19.50 på TV2 Nord Salto. Første afsnit kan ses her:

 

Seneste nyt

fra Nordjylland