Fattige får nej til julehjælp

Der er fattige danskere, der må spejde langt efter julestemningen. Organisationerne, der deler julehjælp ud, må igen i år sige nej til trængte familier.

Jane Jensen fra Aalborg er gået gennem nåleøjet. Hun er enlig forsøger på kontanthjælp med tre hjemmeboende børn. En blodprop har gjort hende delvis lam. Hun har netop modtaget en julekurv og to gavekort fra Dansk folkehjælp.

- Det er jeg bare så taknemmelig for. Det er så flot og det betyder rigtig meget for os, for vi har en stram økonomi, siger Jane Jensen, mens hun pakker kurven ud hjemme i sit eget køkken.

Dansk Folkehjælp har skærpet kravene til ansøgerne. I år skal man være enlig forsøger med hjemmeboende børn under 18 år for at få julehjælp. Alligevel må organisationen igen i år sige nej til godkendte ansøgere.

- Hvis ikke vi havde skærpet kravene, så have Dansk Folkehjælp stået over for en uoverskuelig udfordring med de stigninger vi ved der har været de tidligere år. De der søger skal have en rimelig forventning om at de også kommer i betragtning. Derfor har vi skærpet kravene, siger Kalus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

På landsplan giver Dansk Folkehjælp julehjælp til 4500 familier. 500 får et nej. Frelsens Hær hjælper i år 8000 familier, mens 2000 får afslag. Dansk Røde Kors har midler til at hjælpe 3100 familier, men de har ikke overblik over hvor mange de må afvise.

Fra januar får Jane Jensen førtidspension. Så han hun et rådighedsbeløb på 3100 kroner om måneden. Det er 1000 kroner mere end hun har i dag. Det betyder at hun ikke kan få julehjælp hos Dansk Folkehjælp til næste jul.

- Det er helt ok. Når jeg har 1000 kroner mere om måneden, kan jeg jo også lægge mere fra i løbet af året, og så har vi ikke brug for hjælp. Man skal kun søge julehjælp, hvis man virkeligt har brug for det, siger Jane Jensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland