Fed fidus: Glemmer gavekort for milliarder af kroner

Gavekort er en rigtig god forretning for de nordjyske butikker. Kunderne glemmer nemlig ofte de gavekort eller tilgodebeviser, de har til butikkerne, og så går pengene tabt. En undersøgelse anslår, at danskerne hvert år glemmer gavekort for svimlende to milliarder kroner.

Det ligger i skuffen, og det har ligget der for længe. Anya Mørk Wendelboe fra Aalborg har glemt et gavekort til Salling. Nu er det blevet for gammelt og pengene er tabt.

- Det er ærgerligt, men jeg nåede bare ikke at få det brugt, siger Anya Mørk Wendelboe.

Anyas udløbne gavekort lyder på 75 kroner. Det lyder måske ikke af meget, men en norsk undersøgelse viser, at nordmænd glemmer gavekort for mere end to milliarder danske kroner hvert år. Professoren bag undersøgelsen mener, at billedet er det samme i Danmark, og derfor fraråder Forbrugerrådet, at man køber gavekort.

- I bund og grund så er den aftale man indgår med forhandleren, når man køber et gavekort, ret ulige. Man lægger nogle penge, man forpligter sig til at købe noget hos forhandleren. Der er egentligt ikke nogen fordele ved det, siger Jakob Steenstrup, jurist i Forbrugerrådet.

Gavekort gælder i udgangspunktet i tre år, før de bliver forældet. I Salling i Aalborg fortæller varehuschefen, at butikken hvert år sælger gavekort for et millionbeløb, men hun vil ikke oplyse, hvor mange penge kunderne glemmer for.

- Det er ikke en oplysning, vi synes er særlig relevant. Jeg kan sige, at det er en meget lille procentdel. Men er det en god forretning, at folk glemmer de her gavekort? Jeg vil ikke sige at det er en god forretning, men det er klart, at de penge, der ikke bliver brugt, de penge er der jo selvfølgelig tilbage, siger Anja Kibsgaard Christensen, varehuschef i Salling, Aalborg.

Ifølge Forbrugerrådet svarer gavekort til, at man giver butikkerne et rentefrit lån. Man risikerer også, at butikken går konkurs, og så er pengene også tabt.

- Gavekortene er objektivt set en god forretning for de erhvervsdrivende. De sikrer sig, at forbrugerne kommer og handler der, og det er forbrugerne, der har de største risici ved at købe et gavekort, siger Jakob Steenstrup.

Selvom Anya Mørk Wendelboe flere gange har prøvet at glemme gavekort, så giver hun også selv af og til gavekort til fødselsdage. Det værdiløse gavekort fra Salling får samme skæbne som mange andre gavekort i Nordjylland.

- Det bliver arkiveret lodret. Det er jo værdiløst nu, siger Anya Mørk Wendelboe.


Seneste nyt

fra Nordjylland