Fedmeoperationer rykkes til Aalborg

Sundhedsstyrelsen har fredag afgjort, at de højtspecialiserede fedmeoperationer, som nu udføres på Regionshospitalet i Viborg, skal flyttes til Aalborg Universitetshospital.

Sundhedsstyrelsen har de seneste dage forholdt sig tavse til kritikken af, at styrelsen vil rykke særligt specialiserede fedmeoperationer fra Viborg til Aalborg.

Men på trods af kritik fra Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) fastslår Sundhedsstyrelsen fredag i en endelig afgørelse, at den højtspecialiserede fedmekirurgi flyttes til Aalborg Universitetshospital.  

Regionshospitalet i Viborg har siden 2015 udført de mest komplicerede fedmeoperationer på patienter fra hele det vestlige Danmark, men nu kan det altså være slut.

- Jeg synes, det er positivt for Aalborg Universitetshospital og for Region Nordjylland, at vi bliver tilført et speciale, fordi vi jo er i stand til at løfte det speciale og har kompetencerne. Så det er en cadeau til vores fagfolk, at det er den placering man vælger fra Sundhedsstyrelsens side, siger Ulla Astman (S), der er Regionsrådsformand i Region Nordjylland.

Regionsrådet i Region Midtjylland valgte for tre år siden at flytte fedmekirurgien fra Aarhus Universitetshospital til hospitalet i Viborg, men Sundhedsstyrelsen mener, at højtspecialiserede operationer af hensyn til patientsikkerheden skal foretages på universitetshospitaler.

quote Jeg synes, det er positivt for Aalborg Universitetshospital og for Region Nordjylland, at vi bliver tilført et speciale, fordi vi jo er i stand til at løfte det speciale og har kompetencerne,

Ulla Astman (S).

Vurderingen i den konkrete sag er, at fedmekirurgien på grund af de eksisterende kompetencer bør rykkes til Aalborg i stedet for at flytte den tilbage til Aarhus.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at man fra Sundhedsstyrelsen lægger en linje, hvor alle højtspecialiserede funktioner skal ligge på universitetshospitalerne, og i vores region betyder det, at man vil tvinge mere og mere til Aarhus, siger Anders Kühnau (S), der Regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Ulla Astman kan på sin vis godt forstå, at hendes kollega i Midtjylland er ked af at miste de højtspecialiserede fedmeoperationer, men omvendt mener hun også, at Region Nordjylland ofte selv har måttet se specialer blive flyttet til Aarhus. 

- Jeg respekterer, at Sundhedsstyrelsen er den, der har den højeste lægefaglige ekspertise her i landet. Det er dem, der afgør, hvor specialefunktionerne er placeret, og nogle gange går det mod en, og nogle gange går det med en, siger Ulla Astman.


Seneste nyt

fra Nordjylland