Fedtafgift rammer nordjysk kagefabrik

En afgift på 16 kr. pr kg. mættet fedt vil fra 1. oktober 2011 gøre fødevarer dyrere. Det vil betyde øgede udgifter for blandt andet Støvring-virksomheden Tylstrup Kager.

Den 1. oktober bliver der lagt en ny fedtafgift på fødevarer, der indeholder mættede fedtsyrer. Derfor bliver usunde madvarer dyrere at købe i supermarkederne.

Men det er ikke kun forbrugerne, der kommer til at mærke afgiften. Den rammer også producenter i stor stil. Blandt andet får det konsekvenser hos Tylstrup Kager i Støvring.
Kagefabrikken regner med, at afgifen alene vil betyde øgede produktionsomkostninger på op imod 500.000 kr. om året. Dertil kommer ekstra udgifter til nye IT-systemer og mere administration, som fedtafgiften også vil medføre.

Regningen for fedtafgiften skal sendes videre til forbrugerne. Det vil betyde, at Tylstrup Kagers produkter stiger omkring 8 %. Men de resterende udgifter til den ekstra administration står for virksomhedens egen regning.



- Det er urimeligt, at vi som virksomhed rammes af meromkostninger i forbindelse med den her lov. Det giver en masse ekstra udgifter, som vi ikke kan få refunderet i vores udsalgspriser, siger Ib Baisgaard, der er Adm. Direktør hos Tylstrup Kager.

En småkage hos Tylstrup Kager indeholder ca. 10 % fedt, som altså bliver påvirket af afgiften. Men direktøren frygter, at afgiften ikke stopper her. Han mener, at den måske vil stige yderligere under den nye kommende regering. Det vil både være konkurrenceforvridende, og kan i sidste ende betyde fyringer i Danmark, mener han.

- Man kan frygte på sigt, at hvis den her afgift øges, så kommer det nemt til at koste arbejdspladser, siger Ib Baisgaard.


Seneste nyt

fra Nordjylland