Fedtafgift truer margarinefabrik

Dragsbæk Margarinefabrik i Thisted risikerer at måtte lukke, hvis forslaget om afgift på fedt bliver indført. Det vil koste 100 ansatte jobbet.

Det er forslaget om en afgift på 20 kroner pr. kilo mættet fedt, der får alarmklokkerne til at ringe hos administrerende direktør Mogens Nielsen. Afgiften vil koste margarinefabrikken 270 millioner om året. Det er en ekstraregning der svarer til halvdelen af fabrikkens årlige omsætning. Hvis den ekstra regning skal betales, vil det kræve en fordobling af den pris forbrugerne betaler i dag.

Mogens Nielsen er ikke direkte imod forslaget, men mener, at det er kommet på en forkert måde.
- Det er utilstedeligt, at en sådan afgift kommer som en tyv om natten, uden at der har været mulighed for at komme med fakta og løsningsforslag fra industri og eksperter," siger direktør Morgens Nielsen.

Og industrien har tidligere vist, at den kan løfte opgaven, hvis der gives tid til det. Da transfedtsyrer blev krævet fjernet fra produkterne, blev opgaven løst på ti år, og den danske margarineproduktion satte sig i førerpositionen. Det er en lignende overgangsordning, Mogens Nielsen ønsker.

"Vi opfordrer politikerne til at tænke sig grundigt om og tage mod vores forslag om at give margarineindustrien en overgangsperiode på 5 år til at nedbringe mængden af mættet fedt yderligere i produkterne. Vi kan vende et problem til en meget stor konkurrencefordel, som er til gavn for folkesundheden, arbejdspladser og samfundsøkonomien," siger Mogens Nielsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland