Flere graviditeter og kortere ventetid: Fertilitetsenhed har succes

Siden fertilitetsenheden flyttede fra lokaler i Dronninglund til Aalborg Universitetshospital er ventetiden for patienterne faldet markant.

Fertilitetsenheden flyttede i september 2016 fra Dronninglund til helt nye lokaler på Aalborg Universitetshospital og den flytning har båret frugt. Der er nemlig flere kvinder, der bliver gravide og samtidig er ventetiden for par i behandling faldet markant.

- Ventetiden er faldet fra 26 til 6-8 uger. Men der er sådan set ingen reel ventetid; så snart patienterne får en henvisning fra egen læge, bliver de sat i gang med at udfylde skemaer, aflevere sædprøve og få taget blodprøver, inden de møder fysisk op hos os, siger afsnitsledende sygeplejerske Inge Margrethe Poulsen.

Samtidig med at ventetiden er faldet resulterer ægoplægningerne, der sker i afdelingen også i flere fødsler. I 2016 var det 32% af ægoplægningerne, der kom en baby ud af, mens det tal i 2017 efter flytningen var steget til 37%.

- Vi har arbejdet meget med at optimere vores metoder. Bl.a. dyrker vi æggene i længere tid, inden vi lægger dem op. Derved kan vi udvælge de æg, der har størst potentiale til at føre til graviditet. Den længere dyrkning fungerer nemlig som et slags biologisk filter, der sorterer de æg fra, som ikke har udviklet sig rigtigt på femtedagen. For patienten betyder det, at chancen for at blive gravid er større, siger laboratorieleder Christina Hnida.

Der er en grund til at flytningen har betydet så meget for resultaterne ved fertilitetsenheden. Da enheden flyttede til Aalborg fik de nemlig ny teknologi kaldet 'PGD' eller ægsortering. Udover Aalborg Universitetshospital er det en behandling der kun foretages på Rigshospitalet, skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.


Seneste nyt

fra Nordjylland