Film: Tordenskjold-komedie får premiere i Frederikshavn

Foto: SF Film

Den komiske forfatter Erlend Loe har skrevet manuskriptet til komedien ”Tordenskjold & Kold”. Filmen får – selvfølgelig – verdenspremiere i Frederikshavn.

Henrik Ruben Genz’ komediedrama ”Tordenskjold & Kold” får verdenspremiere i Palads 1-2-3 i Frederikshavn onsdag den 20. januar. Vi sender i Nordjylland LIVE 19.30 direkte fra premieren i Frederikshavn og taler med instruktørerne, skuespillerne og andre folk bag filmen.

Det var i Frederikshavn, at Tordenskjold som bare 14-årig gik i land i Danmark for første gang. Senere var det en af hans vigtigste baser uden for København under Den Store Nordiske Krig, og det var herfra, at Tordenskjold flere gange sejlede, da han drog i kamp mod svensken. Frederikshavn er derfor den helt naturlige vært for verdenspremieren på den nye danske spillefilm om Danmarks største søhelt.

Det er den norske forfatter Erlend Loes højst utraditionelle komediedrama, der har skrevet manuskriptet til ”Tordenskjold & Kold”, der følger Tordenskjold og hans kammertjener Kold de sidste tre måneder af hans liv, indtil han dør i en banal duel. En duel, der her – næsten 300 år efter hans død – stadig er omgærdet af mystik.

 

Instruktør Henrik Ruben Genz samt skuespillerne Jakob Oftebo, Martin Buch, Natalie Madueño, der netop nu er højaktuel i ”Bedrag”, og Kenneth M. Christensen, som fik sit store gennembrud med ”Arvingerne”, vil alle være på den røde løber ved gallapremieren i Frederikshavn.

Vi skal tilbage til året 1720. Den Store Nordiske Krig er slut, og viceadmiral Tordenskjold aner pludselig ikke, hvad han skal med sit liv. Hans kammertjener Kold mener, at han skal slå sig ned og foreslår, at de tager til Hannover for at bejle til den stenrige frøken Norris.

De tager af sted, men Tordenskjold har store problemer med at finde sit fokus. Han fester og flirter sig gennem landet og sætter grå hår i hovedet på sin ellers trofaste kammertjener. Kvinderne dåner ved synet af tidens største stjerne, men med kvinderne følger fjenderne, og langsomt trækker mørke skyer op.

Jakob Oftebro og Martin Buch spiller hovedrollerne som Tordenskjold og hans kammertjener Kold, mens Kenneth M. Christensen og Natalie Madueño medvirker som Kaptajn Ployart og hans søster Leonora. På rollelisten er også David Dencik, Björn Kjellmann og Marie Boda.

”Tordenskjold & Kold” produceres af Lars Bredo Rahbek for Nimbus Film med støtte fra Det Danske Film Institut, Norsk Filminstitutt, Svenska Filminstitutet, Czech Film Commission, Nordisk Film & TV Fond og Eurimages i samarbejde med DR, SVT, C More og Yle samt i co-produktion med Hummel & Nimbus i Oslo, Sirena Film i Prag og Anagram Film i Lund.

”Tordenskjold & Kold” får biografpremiere i 81 biografer landet over torsdag den 28. januar.

Flere nyheder fra TV2 Nord