Finhvalen vender tilbage til Blokhus

Foto: Mikkel Bøjer Mortensen

Foto: Stefan Kjærgaard

1 af 2

Den 17 meter lange hval var noget af et tilløbsstykke, da den i februar sidste år skyllede i land i Blokhus. Nu vender hvalen hjem igen.

Efter finhvalen strandede i Blokhus, blev det besluttet, at den skulle være delebarn mellem Nordsøen Oceanarium og Blokhus. Nu har oceanariet haft deres måneder med det prægtige dyr, og turen er kommet til byen i Jammerbugt Kommune, der den 8. april og frem til den 11. juni har det store skelet stående.

Netop fordi hvalen skulle være let at transportere, blev den samlet i to glascointarnere, som man bare skal sætte sammen, og så er hvalen klar til udstilling. 

03:31

Det var et værre puslespil at samle det tonstunge skelet fra den finhval, der strandede ved Blokhus i vinterferien 2016. 

Luk video

Hvalen strandede i februar 2016 og blev hurtigt et kæmpe tilløbsstykke for tusindvis af turister, der valfartede til Blokhus for at se det imponerende dyr. Under enorm bevågenhed blev hvalen undersøgt og parteret af forskere. Dernæst begyndte en lang – og ikke mindst ildelugtende - proces, hvor kødes blev fjernet fra knoglerne, skelettet renset og klargjort til at ligge i saltvand i tre måneder,  og dernæst højtryksrenset og bleget med brintoverilte.

03:04

Første skridt i konserveringen af finhvalen var en forrådnelsesproces. Her kan du så se andet skridt, hvor dele af skelettet skulle hives op af containeren med det ildelugtende kød. 

Luk video

Siden gik turen til Statens Naturhistoriske Museum i København, hvor en konservator stod for at samle det store puslespil bestående af 200 knogler, og først da kunne finhvalen indfinde sig på sit første hvilested på Nordsøen Oceanarium.

 

 

 

 

Flere nyheder fra TV2 Nord