Fiskeeksportørforening: Det er en skidt sag

Foto: Christian Henriksen

Fiskeeksportørernes forening i Hirtshals tager afstand fra de metoder, som virksomheden Jelex Seafood i Hirtshals har brugt, så de har solgt laks som indeholdt den frygtede listeria-bakterie.

TV2s program Operation X kunne torsdag aften afsløre, hvordan Jelex Seafood i Hirtshals har forfalsket analyserapporter, så det så ud, som om at laks fra virksomheden ikke indeholdt listeria.

 - Det er skidt. Det er jo i den grad skidt, lyder reaktionen fra Finn Møller, som er formand for Hirtshals Fiskeeksportørforening. 

Det er skidt. Det er jo i den grad skidt.

Finn Møller, formand for Hirtshals Fiskeeksportørforening

Salget af laks som indeholdt listeriabakterien er sket til en kunde i Spanien. En sag som går ud over omdømmet i branchen i Hirtshals.

- Jeg er blevet ringet op af flere af mine kollegaer fra andre dele af landet, som vi handler med. De vil gerne vide, hvad pokker der foregår i Hirtshals. Heldigvis er det ikke det, som vi er kendt for. Det er ikke noget vi er glade for, siger Finn Møller, der er formand for Hirtshals Fiskeeksportørforening.

Hovedparten af fiskeeksportvirksomhederne i Hirtshals er medlem Fiskeeksportørernes forening. Dog ikke Jelex Seafood, som ikke har ønsket at være medlem af foreningen. 

Læs også Fiskefabrik i Hirtshals politianmeldt for falske listeria-attester

Virksomheden er nu meldt til politiet af Fødevarestyrelsen, som efter et kontrolbesøg i Hirtshals fandt seks forfalskede listeria-analyser, som Jelex Seafood har sendt afsted til kunder i en periode på bare tre måneder.  

Det har i dag ikke været muligt at få en kommentar fra direktør og ejer af Jelex Seafood Jens Elsnab. Han har ikke vendt tilbage på vores henvendelser, og på kontoret i Hirtshals lyder beskeden, at Jens Elsnab i dag er optaget af møde ude i byen. 

Direktør afviste også at udtale sig til Operation X, men på skjulte optagelser i programmet forklarer han, at han er rolig omkring listeria, fordi han mener, at alle hans kunder varmebehandler den laks, han sælger til dem. 

- Det er jo ikke meningen, at vi skal kunne købe noget, som ikke holder det, som det lover. Det er jo der, vi skal hen. Det skal indeholde det, som det foreskriver og ikke andet, siger Finn Møller, formand for Hirtshals Fiskeeksportørforening.

Fødevarestyrelsen mener på baggrund af sagen, at Jelex Seafoods direktør, Jens Elsnab, ikke bør have ret til at drive fødevarevirksomhed.

Jelex Seafood fik ved kontrolbesøget i september desuden anmærkninger for en lang række andre forhold angående mærkning, manglende sporbarhed og information. Det resulterede i en samlet bøde på 30.000 kroner. 

03:11

Dagen derpå i Hirtshals.

Luk video

Læs også Fødevareordførere om listeria-fusk: Kan få konsekvenser for dansk eksport

Flere nyheder fra TV2 Nord