Fiskekrig spidser til

Nordjyske fiskere er gidsler i en åben krig mellem Norge og EU.

En fiskekrig er brudt ud mellem Norge og EU. Fiskerne og fiskeindustrien i Nordjylland er blevet gidsler i striden. Og der er ikke udsigt til en løsning.

Det er ikke første gang, der har været strid om kvoter og farvandsgrænser, men fiskekrisen lige nu er den værste i 50 år. Det hele begyndte, da EUs fiskerikommissær Maria Daminaka fornylig gav Island nogle ekstra makrel-kvoter - uden at spørge Norge først.

- Det er dybest set de her makrel, der er kimen til al uroen, siger Carl Jesper Hermansen, formand for Skagen Fiskeriforening og forhandler under møderne mellem Norge og EU.

Nordmændene er blevet så sure over makrelaftalen med Island, at de forhaler årets fiskeriaftaler. Det betyder igen, at danske fiskere ikke må fiske i norsk farvand, som de normalt kan.

- Alle vi andre er blevet gidsler i et spil, som vi egentlig ikke har nogen part i, siger Carl Jesper Hermansen.

Fiskerne ligger stille eller også tjener de meget lidt, fordi fangstområderne er meget begrænsede lige nu. Nordjyske fiskeindustrier får meget mindre fisk og rejer end normalt, og det betyder færre timer til de ansatte i produktionen.

-Vi har allerede sendt tre hjem, og det ser ikke ud til, at der bliver arbejde til dem foreløbig, siger Finn Møller, direktør i Møllers Fiskeeksport i Hirtshals.

Alle venter nu på, at Bruxelles og Norge bliver enige på næste møde, som er på onsdag den 5. marts.

-Jeg må desværre sige, at jeg på forhånd er skeptisk, siger Carl Jesper Hermansen.

Fiskeriminister Dan Jørgensen siger til TV2Nord, at han vil krydse fingre. Selv er han ikke med ved forhandlingsbordet, fordi det er en sag mellem Norge og EU.

-De danske fiskere er blevet taget som gidsler, og det er ikke acceptabelt. Jeg kan appellere til min norske fiskeriministerkollega og til EU's fiskerikommissær, men andre muligheder har jeg ikke, siger Dan Jørgensen.


Seneste nyt

fra Nordjylland