Biler, vaskemaskiner og torpedoer: Fiskere fanger andet end fisk

Folkemødet på Bornholm danner lørdag ramme om en debat om affald og plastik i havene, og hvordan man kan komme problemet til livs.

Flere sække med plastik og affald bæres om bord på skibet Athene, der ligger i Allinge Havn på Bornholm. Affaldet er fanget i havet og bliver brugt til at illustrere, at fiskerne får andet end fisk i nettet, når de fisker.

- Det er et problem for fiskerne, at der bliver smidt affald ud, og vi gør en stor indsats for at samle affald ind og aflevere det i havnene. Debatten i dag handler om, hvordan vi samler det ind, og hvordan det bliver håndteret i havnene, siger Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening.

Han er selv fisker i Strandby, og lørdag deltager han i en debat om plastik og forurening i havene på Folkemødet. Svend-Erik Andersen har prøvet at få lidt af hvert med i fangsten:

- Det er blandt andet plastik, men det er også gamle malerbøtter. Jeg har selv fanget en skraldet bil, en vaskemaskine, en torpedo, miner fra krigen. Alt, hvad der er smidt ud, det rammer vi jo engang imellem og får det i land, siger Svend-Erik Andersen.

Større fokus internationalt

Paneldeltagerne til lørdagens debat kommer udover Danmarks Fiskeriforening fra Danske Havne og fra Bornholms- og Christiansøs Fiskeriforening. Publikum spænder bredt, lige fra lystfiskere, pensionister og højskoleelever.

- Plastik og affald i havene er egentlig et af de største problemer, hvis ikke det største problem lige nu, fordi vi ikke har nogle midler til at nedbryde det plastik, vi smider ud i havene, siger Martine Lind Jensen, der er elev på Rønshoved Højskole, og som har valgt at tage til debatten for at høre, hvad fiskerne gør.

I løbet af debatten bliver flere løsningsforslag diskuteret. Blandt andet bliver der talt om at få et større fokus internationalt, da meget af affaldet i de danske have kommer fra andre lande end Danmark.

Må kassere fisk

En ting er sikkert. Det har store konsekvenser for fiskerne, når der er for meget affald i havet:

- Først og fremmest, så vil det jo give en form for forurening ude i havet. For fiskeren lige nu, når han hiver sit grej op, hvis der for eksempel er maling i det, så gør det jo, at han må kassere fisken, for der er jo ingen, der vil kassere fisk, der er malede, siger Thomas Thomsen, der er formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening.

For Luna Mie Oksbjerg Sørensen, der også er højskoleelev på Rønshoved Højskole, er det overraskende, hvor meget fiskerne gør for at rydde op i havet:

- Jeg havde slet ikke overvejet, ideen om, at fiskerne sejler ud og så samler plastik op. Det synes jeg er virkelig fedt. Det er meget positivt, og man bliver lidt mere sikker på, at det skal nok gå på en eller anden måde, når alle gør så stor en indsats, siger Luna Mie Oksbjerg Sørensen, der er elev på Rønshoved Højskole.


Seneste nyt

fra Nordjylland