Fiskere mødte overraskende syn: Havde fået en hval i nettet

En mærkværdig fangst får Nordsøen Oceanarium til at invitere på dissekering fredag morgen.

Et par fiskeres bundgarn bød på en lidt usædvanlig og ikke mindst tungere fangst, end de er vant til. En seks meter lang, død hval lå nemlig i bundgarnet. Fundet blev hurtigt derefter identificeret som en vågehval. 

Vågehvalen er den mest almindelige bardehval i Danmark såvel som resten af verden. Den kan nå en kampvægt på op til 10 ton. 

De to bundgarnsfiskere Troels- og Poul Tvilling stødte på det imponerende dyr onsdag morgen, da de var ude at røgte deres bundgarn ud for Skagens Havn. Lige nu nu er der intet hint om, hvad der kan have taget livet af hvalen eller hvor mange år, den har på bagen. Forhåbentligt vil det åbenbare sig fredag, når Nordsøen Oceanarium skal dissekere dyret. 

Lige siden 1991 har det været gennemført registreringer og undersøgelser af strandede havpattedyr. Fundene er oftets kun marsvin og sæler, så det er noget ekstra særligt, når der findes en hval. Hvalen skal selvføgelig også - ligesom marsvin og hvaler -  registreres, og her skal det slåes fast, hvad den vejer, hvilket køn den har, hvor gammel er og forhåbentlig også, hvordan den endte sine dage. 

Registreringerne af strandede havpattedyr udføres i et samarbejde mellem Naturstyrelsen,Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, Statens Naturhistoriske museum samt Zoologiske Museum i København. 

Tidlig fredag morgen bliver hvalen kørt fra Skagen, og den forventes at nå sin destination, Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, klokken 08. Her vil den blive dissekeret på parkeringsplasen. 

Alle, der skulle have lyst til at se det store dyr, er velkomne. Dissekeringen begynder klokken 10.


Seneste nyt

fra Nordjylland