Fiskerikrig fortsætter - fiskere vil have kompensation

Foto: Johnni Isaksen

Forhandlingerne mellem EU og Norge om en fiskeaftale i Nordsøen og Skagerrak er igen brudt sammen. Nu kræver de nordjyske fiskere kompensation.

Siden nytår har nordjyske fiskere ikke kunnet fiske i de norske områder i Nordsøen og Skagerrak. Det rammer dem hårdt økonomisk, fordi de normalt fanger blandt andet rejer og torsk i norsk forvand.

- Vi taber penge hver dag, og vi kan ikke hente det tabte ind senere. Jeg har allerede mistet omkring en million kroner i tabt arbejdsfortjeneste, fortæller fisker Henrik Terpet fra Skagen.

EU og Norge har siden årsskiftet forhandlet om en ny fiskeaftale. Lørdag eftermiddag brød forhandlingerne sammen igen, og derfor bliver EU nu opfordret til at tage hårdere midler i brug over for nordmændene.

- EU bliver nødt til at sanktionere Norge. Der må sættes en stopper for importen af norsk fisk, for lige nu udnyttet nordmændene situationen, siger Carl Jesper Hermansen, formand for Skagen Fiskeriforening.

Carl Jesper Hermansen opfordrer også den danske regering og EU til at yde de klemte fiskere økonomisk kompensation. Det forslag møder forståelse fra EU-parlamentariker Ole Christensen.

- Fiskerne er blevet taget som gidsler i et politisk spil. Hvis der ikke bliver fundet en løsning hurtigt, må vi se på muligheden for at give økonomisk støtte til de ramte fiskere, siger Ole Christensen.

Fiskerikonflikten skønnes indtil nu at have kostet de nordjyske fiskere mere end 100 millioner kroner i tabte indtægter.

Flere nyheder fra TV2 Nord