Fiskerikrig raser i Skagerrak

I den kommende uge sætter TV2 Nord fokus på fiskeriet i Skagerrak, hvor især de små kystfiskere føler sig truet af store hollandske bomtrawlere.

De hollandske fiskere har fået tildelt en lille kvote fisk i Skagerrak, men alligevel fisker de løs det meste af året. De danske fiskere mener, at deres hollandske kolleger snyder de danske myndigheder, som til gengæld vender det blinde øje til. Resultatet er ifølge de danske kystfiskere, at hollænderne fanger mange flere fisk i Skagerrak, end de har lov til - med metoder, som skræmmer de mindre danske fiskere væk. Nu frygter de nordjyske kysfiskere at deres fremtid er truet, hvis ikke EU og Staten griber ind.

quote De tager ikke hensyn til andre mennesker. De slæber bare og viser tydeligt, at "her kommer jeg".

Karsten Nielsen, fiskeskipper

Fiskeskipper Karsten Nielsen fra Thorupstrand føler sig direkte truet på sit levebrød af hollænderne i Skagerrak. Og for nylig følte han sig også fysisk truet, da en hollandsk bomtrawler sejlede hen over hans redskaber, som blev ødelagt på stedet. Forinden havde han advaret hollænderen flere gange over skibsradioen, men det hjalp ikke.

- De tager ikke hensyn til andre mennesker. De slæber bare og viser tydeligt, at ”her kommer jeg”. De ved godt, at de er de stærkeste på havet. Dem sker der ikke noget, siger Karsten Nielsen. 

De hollandske fiskere har kun ret til at fange en lille kvote på 2600 tons rødspætter i Skagerrak. Her regnes fisken for at være bedst. Til gengæld må de fange næsten 20 gange så mange rødspætter i det knap så attraktive Nordsøen. Det får dem - ifølge kystfiskerne i Nordjylland - til at flytte rundt med fangsterne på papiret.

Jan Olsen, formand for Thorupstrand Fiskeriforening, kan følge skibenes fiskeri på programmet Vesselfinder og han mener, at de svindler med deres fangststeder og på den måde fanger langt mere, end deres kvote tillader.

- Man kan vel også kalde det tyveri. Hvordan kan det lade sig gøre, at 10 til 20 forskellige hollandske bomtrawlere kan ligge og slæbe flere dage i Skagerrak og så lige sejle over i Nordsøen for at slæbe en enkelt dag. Det er tydeligt, at hele fangsten så bliver skrevet af i Nordsøen, for på papiret fanger de jo kun meget lidt i Skagerrak og rigtig meget i Nordsøen. Det går tilsyneladende år efter år, uden at politikerne eller kontrolmyndighederne gør noget ordentligt ved problemet. Enhver kan jo sige sig selv, at det ikke giver mening at brænde så meget brændstof, så mange mandetimer og så megen energi af i Skagerrak, hvis man alligevel kun fanger så lidt i det farvand, som de påstår, siger Jan Olsen. 

De nordjyske fiskere føler sig ladt helt i stikken af de danske myndigheder. Den hollandske fisker, som ødelagde Karsten Nielsens snurrevod fortsætter nemlig - på trods af, at sagen er meldt til politiet.

- Der er faktisk ikke sket noget. De tre fiskere, hvoraf den ene tog Karstens fiskeplads, fisker stadigvæk herude. De kom i havn, og politiet tog imod dem med en sigtelse, og så sejlede de igen, siger Thomas Højrup, der er formand for Kystfiskerlauget i Thorupstrand.

De små kystfiskere fik sidste år udvidet deres kvote af fisk i Skagerrak, men de kan sandsynligvis ikke nå at fange den - fordi hollænderne spærrer vejen til de bedste fangstpladser. Og det frygter de nu konsekvensen af.

- Så kommer vi til at slippe den kvote på et tidspunkt, og andre kommer og overtager den, fordi vi ikke kan komme derud, hvor rødspætterne virkelig er, siger Karsten Nielsen, fiskeskipper i Thorupstrand. 

De hollandske fiskere har fået tildelt en lille kvote fisk i Skagerak, men alligevel fisker de løs det meste af året. De danske fiskere mener, at deres hollandske kolleger snyder de danske myndigheder, som til gengæld vender det blinde øje til.

Seneste nyt

fra Nordjylland