Fiskeristøtte går til stenrige fiskere

Langt hovedparten af den skatteyderbetalte fiskeristøtte havner i lommerne på en lille gruppe storfiskere med forbindelser til toppen af Danmarks Fiskeriforening.

Det afslører en gennemgang af fiskeristøtten givet fra 2004 til 2010, som Politiken har fået aktindsigt i.
I alt er der i perioden givet 379 millioner kroner i direkte offentlig støtte til fiskerne. Ud af Danmarks knap 1.400 støtteberettigede erhvervsfiskere har en gruppe på blot 20 store fiskere modtaget hele 57 procent af støtten, viser tallene.
Adskillige af de største støttemodtagere har overskud i millionklassen og ejer i nogle tilfælde aktiver for op imod 1 milliard kroner, skriver Politiken.
Topscoreren på støttelisten er Gullak Madsen fra Hirtshals, der samlet har scoret 23 millioner kroner. Hans selskab havde sidste år et overskud før skat på 80 millioner og aktiver for 769 millioner kroner. Hirtshalsfiskeren erkender, at han sagtens kan klare sig uden støtten.

- For min skyld kan man godt stoppe den, men jeg synes ikke, det er rimeligt for dem, der først er på vej frem nu, siger han til Politiken.

Ifølge fødevareminister Mette Gjerskov (S) er det urimeligt, at støtten i så høj grad går til rige fiskere.

- Der er blevet udbetalt nogle meget, meget store beløb under den tidligere regering, og jeg må bare sige, at det nok ikke var sådan, jeg ville fordele støtten, siger hun til Politiken.

EU skal vedtage en ny fiskeripolitik i 2012. I kraft af sit formandskab i første halvdel af året kommer Danmark til at spille en nøglerolle i processen. Her vil regeringen presse på for at få et mere bæredygtigt fiskeri, oplyser Mette Gjerskov.

- Min fremadrettede målsætning er, at når der skal gives støtte, så skal den altså alene gå til noget, der giver noget mere bæredygtighed«, siger hun til Politiken.

I Danmarks Fiskeriforening vil formand Svend Erik Andersen, der selv er på topscorerlisten, ikke forholde sig til, om støtten går til de rigtige.

- Jeg vil ikke tage stilling til, om folk er velhavende eller ej. Der er nogle EU-støttemuligheder. Opfylder folk vilkårene, skal de have mulighed for at søge, siger han til Politiken.


Seneste nyt

fra Nordjylland