Fiskeristrid rammer fiskere hårdt

Foto: Thomas Gaardsmand (arkiv)

Både fiskere og fiskeindustrien i Nordjylland er hårdt ramt af en strid om rettigheder til fiskeri i Skagerak.

EU og Norge kan ikke komme til enighed om rettighederne til at fiske i Skagerrak, og det går hårdt ud over de nordjyske fiskere. Aftalen skulle have været på plads ved årsskiftet, men halvanden måned inde i 2014 er der stadig ingen løsning.

Siden 1966 har der ifølge fiskeriformanden i Hirtshals været en fast aftale om retten til at fiske i Skagerrak. Den aftale er nu til revision, og den lange fiskeripause koster dyrt på havnene i Nordjylland.

- Det gør meget ondt på økonomien. Nogen fartøjer havde det ikke så godt i forvejen, og så det her oveni. Det gør meget ondt, siger fiskeriformand i Hirtshals, Niels Kristian Nielsen.

Han fortæller, at fiskerne er ved at have nået deres grænse. Samtidig går det også ud over fiskeindustrien, der ikke kan få nok fisk ind til produktionen.

- De er meget frustrerede og pressede, siger Niels Kristian Nielsen.

Søndag kom det frem, at situationen også er kritisk på havnen i Hanstholm. Men også i Skagen gør det ondt. Her er der en del reje- og hummerfiskere, som normalt har fisket i det farvand, som nu er lukket. Her har den lokale fiskeriformand taget konsekvensen.

- Vi er på vej til Bergen til forhandlinger med nordmændene, forklarer Carl Jesper Hermansen.

Fiskeriformanden fra Skagen beskriver situationen som utryg og fyldt med løse ender. I Hirtshals ser Niels Kristian Nielsen ikke meget lysere på situationen.

- Jeg håber, det snart kommer på plads, men jeg er meget skeptisk, siger fiskeriformanden fra Hirtshals.

Forhandlingerne med Norge fortsætter tirsdag.

Har du et godt tip?

Flere nyheder fra TV2 Nord