Fjern din bjørneklo - ellers gør vi det for dig

I Mariagerfjord kommune vil de gå ind på private grunde for at fjerne bjørneklo. Det er sidste skridt i forhold til at udrydde den giftige plante.

Fjern bjørneklo fra din grund, ellers kommer vi og gør det for dig. Sådan en besked kan borgerne i Mariagerfjord Kommune fremover forvente at få, hvis de ikke selv fjerner den forhadte plante fra deres grund. Kommunen vil nemlig skærpe sin indsats mod  den giftige kæmpe bjørneklo.

Vestrefjord i Hobro. Her er det lykkedes Mariagerfjord Kommune at komme bjørneklo til livs. Men andre steder i området er stadig plaget og derfor vil Mariagerfjord Kommune nu lave en indsatsplan mod bjørneklo.

- Eftersom vi synes, vi er godt med på de kommunale arealer, så vil vi egentlig gerne, at vi får borgerne med til det sidste, så vi måske kan få udryddet bjørneklo, siger Karen Glerup, driftplanlægger i Mariagerfjord kommune.

Kæmpe bjørneklo er en hurtigt voksende invasiv art, der fortrænger andre planter, og så er den giftig. Kommunen har ret til at give en grundejer påbud om at bekæmpe planten. Hvis ikke det sker må de gå ind på den private grund og fjerne planterne. Det er en kontroversiel praksis, som forvaltningen nu er parat til tage i brug.

- Det kan være nødvendigt, for der kan stå nogle ret store forekomster af bjørneklo på private arealer, og man kan jo som lodsejer have nok andet at se til end at skulle ud og fjerne bjørneklo, siger Karen Glerup.

 

Der er dog begrænsninger i lovgivningen. Ifølge juralektor Sten Bønsing er det ikke alle grundejere kommunen kan komme efter.

-Som jeg ser det, så er det overfor landbrugsejendomme, fordi det er det, der er hjemmel til. Det vil sige sommerhusejere og parcelhusejere og den slags, siger Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret.

Kommunen må heller ikke sende en regning til en grundejer, hvis de fjerner bjørneklo hos private.

- Hvis ikke man overholder sine påbud, så kan man blive straffet nede i byretten. Men kommunen kan ikke sende en regning for bekæmpelsen for den, der ikke overholder påbuddet, siger Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret.

Andre nordjyske kommuner har allerede lignende regler for bjørneklo. Karen Glerup håber borgerne er med på at bekæmpe planten, så de skrappe ikke behøver komme i brug.

- Det er ikke sikkert, at det bliver nødvendigt for os overhovedet, at komme derud. Det håber jeg ikke, for jeg håber virkelig, at borgerne vil være med til det her, siger Karen Glerup.

De nye skrappe regler for bjørneklo er ikke trådt i kraft i Mariagerfjord endnu. De skal først behandles politisk i januar.


Seneste nyt

fra Nordjylland