Flere anlægger egen brønd - risikerer at forgifte drikkevandet

02:47

De er populære, ikke mindst i en tørketid. Men de private vandboringer udgør en risiko for grundevandet.

Antallet af vandpumper til private boringer stiger i Danmarks snart tørreste sommer nogensinde, men det kan ende i en miljøkatastrofe, hvis man ikke får de nødvendige tilladelser.

Denne sommer er ved at nærme sig den tørreste nogensinde i Danmark, og fra vandværkerne manes der til besindighed, når haveejere føler trang til at vande deres tørre plæne og tørstende buske, planter og træer.

Derfor har mange fået øjnene op for muligheden for at have sin egen brøndboring og vandpumpe, så man uden om vandværket kan hente våde forsyninger op fra undergrunden. Hos byggemarkederne mærker man tydeligt en stigning i salget af vandpumper. 

Læs også Varmt og tørt: Nordjylland rammer toppen af tørkeindeks

- Det går rigtig, rigtig godt. I forhold til sidste år har vi en stigning på 16 procent på området her, så det må siges at være tilfredsstillende, siger Jacob Christensen, souschef i Bauhaus i City Syd.

Uden tilladelse - ingen boring

Men det er bare ikke sådan lige at boe sin egen brønd. Man skal nemlig have en indvindingstilladelse fra kommunen - for de private boringer og pumper kan risikere at forurene grundvandet. Og den tilladelse kan ofte få brøndboringsprojekterne til at gå i stå.

Det oplever man hos Nordjysk Grundvandssænkning. Her hører de ofte ikke fra potentielle kunder igen, når de først er blevet gjort opmærksomme på den nødvendige tilladelse fra kommunen.

Det er jo en miljøkatastrofe, du kan sætte i gang, hvis vi trækker den helt ud.

Kristian Andreasen, Nordjysk Grundvandssænkning

- Der er ikke nogen problemer i at lave en boring - det skal bare gøres rigtigt. Jeg tror ikke, der er ret mange, der er klar over, hvilken risiko der er ved at lave et hul i jorden. Jeg tror ikke, folk er klar over, at de kan risikere at ødelægge vores grundvand ved det, siger Kristian Andreasen, daglig leder i Nordjysk Grundvandssænkning.

Kan sætte gang i miljøkatastrofe

Uautoriserede brønde kan sprede nitrat og andre giftstoffer til vores drikkevand - bare en enkelt snegl kan skabe store problemer.

- Det er jo en miljøkatastrofe, du kan sætte i gang, hvis vi trækker den helt ud, siger Kristian Andreasen.

En rundringning, TV2/NORD har lavet mandag til flere nordjyske kommuner viser,  at der ikke er sket en stigning i antallet af indvindingstilladelser, der svarer til stigningen af salget af pumper. Derfor har nogle kommuner mistanke om, at haveejere vælger at lave deres egne boringer uden den lovpligtige hjælp fra en autoriseret brøndborer.

 

Flere nyheder fra TV2 Nord