Flere anmeldelser af dyremishandling

De seneste uger er to nordjyske landmænd dømt for dyremishandling, og anmeldelser af dyreværnssager bliver flere.  

Fredag blev en 65-årig landmand fra Østervrå ved Retten i Hjørring idømt 10 dages betinget fængsel og frakendt retten til at eje, passe og slagte produktionsdyr i tre år. Dommen kom efter at manden flere gange i perioden fra 2008 til 2011 havde indleveret misrøgtede svin til Danish Crowns slagteri i Sæby.

For en uge siden blev en landmand fra Aars-området idømt en bøde på 15.000 kroner og frakendt retten til at have med dyr at gøre i tre år, fordi han havde misrøgtet omkring 20 kreaturer.
 
Og sager om dyremishandling er ikke enestående. Hos Dyrenes beskyttelse er antallet af henvendelser fra borgerne steget fra 3887 i 2010 til 5826 i 2011. Det tal dækker over dyreværnssager, dyreredningssager og sager, der viser sig at være grundløse anmeldelser.

Dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse, Lotte Brink, forklarer en del af stigningen med at Dyrenes Beskyttelse i august sidste år åbnede en vagtcentral, hvor man døgnet rundt kan ringe 1812 og blandt andet anmelde vanrøgt og mishandling.

- Tidligere har folk måske ikke vidst, hvad de skulle gøre, men nu har de et sted at henvende sig, forklarer Lotte Brink.
 
Heldigvis er der ganske få sager om alvorlig mishandling. Ofte handler det om eksempelvis manglende læskur til udegående dyr.

Og Dyrenes Beskyttelse løser hellere selv sagerne end at give dem videre til politiet.

- Det handler i høj grad om dialog. Ofte oplever vi, at folk faktisk bliver glade for at vi kommer ud og oplyser dem om, hvordan de laver bedre forhold for deres dyr. Vores mål er jo ikke at politianmelde. Det er at gøre det bedste for dyrene, siger Lotte Brink.

Sidste år videregav Dyrenes Beskyttelse 136 sager til politiet. Det er på niveau med 2010, hvor 135 sager blev givet videre.


Seneste nyt

fra Nordjylland