Flere biler på de nordjyske veje: - Det er for besværligt at tage bus og tog

03:27

Der er flere bilejere i Nordjylland end nogensinde før. I 2016 rullede næsten 263.000 biler ud fra de nordjyske bilforhandlerne. Det er cirka 7000 flere end sidste år. Samtidig er det blevet billigere at tage bilen, og dyrere at køre med offentlig transport. Det skaber trængsel på de nordjyske veje, lyder det fra trafikforsker Niels Agerholm.

Foto: Privatfoto (Arkiv)

1 af 2

Der er flere bilejere i Nordjylland end nogensinde før. Bilerne er blevet billigere, mens den offentlig transport er blevet dyrere. Det skaber trængsel på de nordjyske veje, lyder det fra trafikforsker Niels Agerholm.

Flere og flere nordjyder køber bil. I 2016 rullede næsten 7000 flere biler ud fra de nordjyske bilforhandlerne end i 2015.

Og det kan, ifølge trafikforsker ved Aalborg Universitet Niels Agerholm, mærkes på de nordjyske veje.

- Der er allerede for mange biler på vejene, og vores lyst til at købe nye biler ser ikke ud til at falde, siger han.

Det mærker de også tydeligt hos Seat i Aalborg.

- Bilsalget er rigtig rigtig godt. Fremgang fra sidste år, som var et rig godt bilår. Vi ser lyst på 2017, og får en masse biler sendt afsted, siger Christian Flou, der er salgsansvarlig hos Seat i Aalborg.

Han mener ikke, det er tilfældigt, at købelysten er stor.

- Bilerne bliver billigere, får mere udstyr, kører længere på literen og ejerafgifterne bliver billigere. Der er en masse ting, der taler for at købe bil i dag.

Det er for besværligt at tage bus og tog. Heroppe der kommer bus eller tog jo aldrig, når man skal bruge det. Så skal man vente en time her og der, og det tager bare alt for lang tid. Også er det efterhånden også blevet noget peberet.

Anette Bengtsen, Brønderslev

Samtidig med det er blevet billigere at tage bilen, er det blevet dyrere at tage offentlig transport. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at togpriserne siden 2013 er steget med 7,8 procent, mens buspriserne er steget med 2,6 procent. Det er, ifølge Niels Agerholm, heller ikke med til, at give færre biler på vejene.  

- Det at bilerne er blevet billigere, det betyder en masse, fordi så får folk råd. At den offentlige trafik er blevet dyrere, det betyder en lille smule. Men grundlæggende er hovedparten af vores transport i bilerne, siger Niels Agerholm.

Anette Bengtsen fra Brønderslev er en af de nordjyder, som fornyeligt har købt bil. For hende er kollektiv trafik ikke en mulighed.

- Det er for besværligt at tage bus og tog. Heroppe der kommer bus eller tog jo aldrig, når man skal bruge det. Så skal man vente en time her og der, og det tager bare alt for lang tid. Også er det efterhånden også blevet noget peberet, siger hun.

Ifølge Niels Agerholm har det konsekvenser, når langt de fleste nordjyder vælger at tage bilen frem for det offentlige.

- Vi spilder en utrolig mængde tid på vores veje ved for eksempel at holde i kø. Vi udleder en masse CO2 og forurening ved at køre så meget i bil. Der var det bedre, at bruge kollektiv trafik. Men nu er vores samfund jo indrettet sådan, at det hænger ikke rigtigt sammen for et stort flertal af danskerne.

Flere nyheder fra TV2 Nord