Flere borgere redder selv deres købmand: Det gælder landsbyens overlevelse

En købmand kan betyde knald eller fald for en landsby, og derfor går flere og flere borgere sammen om at redde eller genåbne en købmandsbutik. Men der skal være bred opbakning, hvis projektet skal lykkes.

De gør det i Ravnkilde i Himmerland. Og de gør det i Østerild og Amtoft i Thy.

Flere og flere landsbyer står sammen om at redde eller genåbne deres lokale købmænd ved at samle penge ind og i nogle tilfælde være sammen om at eje butikken. Et af de steder, hvor missionen er lykkedes, er i landsbyen Amtoft. 

Her samlede byens knap 300 indbyggere i alt 350.000 kroner ind og indrettede en ny købmandsbutik i et gammelt autoværksted tæt på havnen. For uden købmand ville der blive langt til dagligvarer, og på sigt ville det måske kunne gå ud over huspriser og byens sociale liv.

En af ildsjælene bag er Karlo Bundgård.

- Der er jo langt til butikkerne ellers. Og så syntes jeg, at der her var en chance for at få noget op at køre. Og vi tror stadig på, at det kan lade sig gøre, siger Karlo Bundgård.

Kræver bred opbakning

Også i Ravnkilde i Himmerland lykkedes det for nylig byens borgere at redde deres lokale Spar-købmand fra konkurs. Og skal man tro undersøgelserne, er der flere af den slags redninger på vej.

quote Det nytter ikke, at det alene er to-tre ildsjæle, der prøver at få noget i gang. Der skal være opbakning til, at man vil det her.

John Wagner, De Samvirkende Købmænd

Ifølge tal fra Dagrofa undersøger i alt 50 lokalsamfund lige nu muligheden for etablere nye Spar- og MinKøbmand-butikker i landområderne. For nogle byer kan sådan en købmand blive den sidste lim, der holder byen sammen, efter både skoler og pasningstilbud har måttet dreje nøglen.

Men hvis sådan et projekt skal lykkes, skal alle i lokalsamfundet bakke op. Det siger interesseorganisationen De Samvirkende Købmænd. 

- Det nytter ikke, at det alene er to-tre ildsjæle, der prøver at få noget i gang. Der skal være opbakning til, at man vil det her, men så lykkes det heldigvis også, siger John Wagner, administrerende direktør i De Samvirkende Købmænd.


Seneste nyt

fra Nordjylland