Flere EU-penge til Nordjylland

Foto: Nationalbanken

Nordjylland er blevet bedre til at markedsføre sig og derved henter de flere støttekroner fra EU.

Penge fra EU til nye virksomheder, forskning og kommunale parker strømmer til den nordjyske region.

Og de lobbyister, der arbejder i Bruxelles er blevet bedre til at hente penge fra EU til Nordjylland. Det fortæller DR Nordjylland.

- Vi snakker Nordjylland hele tiden. Det er ren markedsføring, siger Anne Britt Larsson. Fra Bruxelles hjælper hun de nordjyske kommuner og virksomheder med at få hentet penge hjem fra EU. Hun arbejder i Bruxelles for Norddanmarks EU kontor.

- Det er nødvendigt at gøre opmærksom på de ting, vi kan, siger hun.

Kontoret er et samarbejde mellem de nordjyske kommuner og laver lobbyarbejde for den nordjyske region i Bruxelles. Og en af de virksomheder, der har fået hjælp er Futarque fra Aalborg.

- Der er meget papir og dokumentation, man skal igennem. Så det var en fin hjælp, fortæller Futarques direktør, Jacob Pedersen.

Firmaet laver TV-bokse. Og har netop fået 2,5 millioner kroner fra EU. Pengene skal bruges til at kom ind på det Syd- og Nord amerikanske marked.

- Jeg er ikke sikker på, at vi havde ført ansøgningen igennem. Det er flere hundrede sider, man skal have som dokumentation. Så EU-systemmerne er ret tunge, siger Jakob Pedersen.

Tidligere var Nordjylland den region, der var dårligst til at hente penge hjem fra EU. Men Norddanmarks EU kontor har forsøgt at forbedre ansøgningerne. Og det er lykkedes. Tidligere fik hver tidende nordjyske ansøgning penge fra EU. I år har tre ud fire nordjyske virksomheder, der har søgt, fået penge.

Samlet set har de tre nordjyske firmaer fået 9,5 millioner kroner fra EU.