Flere får praktikplads i byggeriet

På et år er antallet af praktikpladsaftaler for elever på bygge- og anlægsuddannelser i Nordjylland steget med 25 procent.

Der er gang i hjulene, og det kan mærkes på byggeuddannelserne. På bare et år har 25 procent flere elever fået en praktikplads, viser tal fra Undervisningsministeriet.

- Det er vi selvfølgelig som branche rigtig glade for. Det er en nødvendighed for, at vi kan blive ved med at have kvalificeret arbejdskraft, siger Henrik Holm, der er formand for Dansk Byggeri Nordjylland.

quote Der bliver flere og flere succeshistorier om praktikpladsaftaler, og derfor er der flere virksomheder, der for eksempel tager en ekstra lærling.

Henrik Holm, formand, Dansk Byggeri Nordjylland

Han mener, at der ligger flere forklaringer bag stigningen i antallet af praktikpladser.

Først og fremmest er der høj aktivitet i byggebranchen, og det betyder, at der er behov for flere hænder. Henrik Holm oplever også, at der er kommet større respekt om håndværksuddannelserne, hvilket får flere til at søge ind. Samtidig er der kommet minimumskrav for at blive optaget på erhvervsuddannelserne. Det har højnet niveauet - noget, der kan mærkes ved de virksomheder, der tager lærlinge.

- Der bliver flere og flere succeshistorier om praktikpladsaftaler, og derfor er der flere virksomheder, der for eksempel tager en ekstra lærling, siger Henrik Holm.

I 2017 havde 425 elever en praktikplads. I år er tallet oppe på 529. De 25 procent dækker altså over 104 ekstra pladser. Samtidig er der 22 procent færre elever i skolepraktik i Nordjylland.

På landsplan er der oprettet 19 procent flere praktikpladsaftaler i løbet af det seneste år.

quote Det er nu, mens der for alvor er gang i branchen, at det gælder om at få uddannet så mange som muligt.

Louise Pihl, underdirektør, Dansk Byggeri

- Det er nu, mens der for alvor er gang i branchen, at det gælder om at få uddannet så mange som muligt. Vi ved, at vi alene bygge- og anlægsvirksomhederne risikerer at komme til at mangle 17.000 faglærte om 10 år, hvis vi ikke får uddannet nogle flere, siger Louise Pihl, der er underdirektør ved Dansk Byggeri.

Arbejdet for at skaffe endnu flere praktikpladser i byggeriet er altså ikke slut, bare fordi det går i den rigtige retning.

- Det væsentligste er, at vi ikke skal hvile på laurbærrene, men fortsætte det gode arbejde, der er ude på skolerne og virksomhederne, siger Henrik Holm fra Dansk Byggeri Nordjylland.


Seneste nyt

fra Nordjylland