Travlhed på valgsteder: Flere har valgt at stemme til dette EP-valg

Nordjylland havde den laveste valgdeltagelse ved sidste EP-valg i 2014. Den uheldige statistik ser nu ud til at ændre sig.

De første optællinger viser, at nordjyderne har taget det europæiske demokrati mere til sig ved dette valg til Europaparlamentet end ved valget for fem år siden.

Stemmeprocenten er steget med mellem 2,5 og 3 procentpoint i de kommuner, der har talt stemmerne op klokken 10 - det er Hjørring, Frederikshavn og Rebild - i forhold til valget i 2014.,

I formiddags havde 10 procent stemt - tilbage i 2014 var det kun syv procent.

Her i Nordjylland har også en del, der skal indhentes i forhold til de øvrige landsdele. Interessen for at stemme ved  valget til EU-Parlamentet i 2014 var lavest i Nordjylland og højest i Nordsjælland.

I Aalborg Øst, Frederikshavn og Hjørring kom stemmeprocenten heller ikke op over 50. Kun på Lolland var valgdeltagelsen tilsvarende lav.

I fire nordjyske valgkredse blev over halvdelen af vælgerne væk, mens vælgerdeltagelsen i fire nordsjællandske kredse lå langt over landsgennemsnittet.

I Rudersdal i Nordsjælland derimod opfyldte hele 69,1 procent af vælgerne deres demokratiske pligt ved at stemme. Rudersdal havde også den højeste stemmeprocent ved folketingsvalget i 2011.

Historisk har interessen for valg til EU-Parlamentet altid været langt mindre, end når der skal vælges kandidater til Christiansborg.

Ekspert: Klimapolitik får de unge til at stemme

Ifølge Susi Meret, forsker i europæisk politik og valg, Aalborg Universitet, er en af forklaringerne på den tilsyneladende højere valgdeltagelse ved dette års EP-valg, at især de unge har fået øjnene op for, at EU kan gøre noget ved hele klimaproblematikken - et emne, der optager mange unge.

De unges interesse for klimaet får flere til at stemme, mener forsker i europæisk politik og valg, Susi Meret.

 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland