Flere nordjyske virksomheder går konkurs

Konkurser i det nordjyske koster 1.500 jobs i 2015. Foto: Per Frank Poulsen

Selv om vi ser gode takter i den økonomiske aktivitet, er der altså stadig et stykke vej, før optimismen for alvor bryder igennem, siger René Winther Pedersen fra Deloitte i Aalborg. Foto: PR-foto

1 af 2

Antallet af konkurser blandt nordjyske virksomheder steg med syv procent i 2015. Det betyder 1.500 færre jobs i Nordjylland.

En lang række nordjyske virksomheder måtte dreje nøglen om i det forgangne år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I 2015 gik 365 nordjyske virksomheder konkurs mod kun 341 i 2014. Det vidner om, at mange virksomheder stadig har svært ved at finde deres ben.

- Det er ærgerligt, at så mange virksomheder ikke kom helskindet igennem 2015. Faktisk forsvandt næsten 1.500 job i Nordjylland i det forgangne år som følge af konkurser. Selv om vi ser gode takter i den økonomiske aktivitet, er der altså stadig et stykke vej, før optimismen for alvor bryder igennem, siger René Winther Pedersen fra Deloitte i Aalborg.

Ser man på hele Danmark, var antallet af konkurser stort set uændret i 2015.

Selv om vi ser gode takter i den økonomiske aktivitet, er der altså stadig et stykke vej, før optimismen for alvor bryder igennem

- I 2014 gik 4.049 virksomheder konkurs i Danmark. I 2015 var tallet 4.029, altså stort set uændret. Igen vidner det om et afventende erhvervsklima, hvor der godt nok er øget aktivitet, men stadig en lang række virksomheder, der ikke formår at tjene tilstrækkeligt med penge, siger René Winther Pedersen.

Ifølge René Winther Pedersen er der flere grunde til, at opturen lader vente på sig:

- Flere af vores vigtige eksportmarkeder viser kun svag vækst. Samtidig kæmper mange virksomheder med truslerne fra nye, digitale konkurrenter, der slår gamle brancher af banen. En sådan brancheglidning kan naturligvis skabe muligheder, men den kan også gøre mange virksomhedsejere nervøse, vurderer han. 

René Winther Pedersen forventer dog, at 2016 over en bred kam bliver et godt år for de danske virksomheder:

- Selv om der har været et stigende antal konkurser, er der også positive takter at spore på markedet. Lige nu sker der en hel del omstruktureringer, ligesom mange virksomheder foretager forskellige investeringer. 2016 må så vise, om de formår at tjene pengene hjem, siger han. 

I alt gik 9.818 job tabt i Danmark i 2015 som følge af, at virksomheder gik konkurs. 

Selv om vi ser gode takter i den økonomiske aktivitet, er der altså stadig et stykke vej, før optimismen for alvor bryder igennem, siger René Winther Pedersen fra Deloitte i Aalborg. Foto: PR-foto