Flere og flere købmandsbutikker finansieres af borgerne selv

Borgerne i de mindre landsbyer finansierer i højere grad selv deres købmand, viser en opgørelse fra Dagrofa.

Siden 2016 er 22 nye købmænd, som alle er helt eller delvist betalt af lokalsamfundet, kommet til i Nordjylland.

I Vester Hornum i Vesthimmerland er de knap 600 indbyggere gået sammen for at redde den lokale købmand.

quote Det har betydet, at jeg kunne få en meget billig husleje, for det er dem, der ejer bygningen, det er ikke mig, der hæfter. Jeg hæfter kun for butikken, altså varerne herinde, og skal sørge for at det løber rundt. Så er der andre, som sørger for, at butikken bliver vedligeholdt, det et er jo kanon.

Michael Pedersen, købmand, Vester Hornum. 

For ni måneder siden gik den daværende købmand på pension, og derfor indsamlede borgerne 675.000 kroner og købte anparter i butikken. 

- Mister du købmanden, din sidste handelsmulighed i byen, så begynder det at gå stærkt tilbage. Det synes vi jo ikke, at vi havde lyst til, og det var der rigtig mange, som ikke havde lyst til, for vi har stadig skole i byen og mange fritidsaktiviteter, så vi mener, at vi har noget at byde på, siger bestyrelsesmedlem i Vester Hornum Butikshus, Inge Marie Jensen, til TV2 Nord. 

Købmanden, som har overtaget butikken, er flyttet til fra Sjælland.

- Det er en sjov udfordring og så er vi tættere på børnebørnene, fortæller Michael Pedersen til TV2 Nord.

Med borgernes initiativ er det blevet meget lettere for købmanden at drive forretning.

- Det har betydet, at jeg kunne få en meget billig husleje, for det er dem, der ejer bygningen, det er ikke mig, der hæfter. Jeg hæfter kun for butikken, altså varerne herinde, og skal sørge for at det løber rundt. Så er der andre, som sørger for, at butikken bliver vedligeholdt, det et er jo kanon, siger Michael Pedersen.

VIDEO: Kom med i købmandsbutikken i Vester Hornum.

Tendensen breder sig

De senere år har flere og flere landsbyer valgt at gå samme vej som Vester Hornum.

- Det har tit noget at gøre med, at hvis man kan se at det lykkedes i nabobyen, og de får en god og moderne butik, og det går noget godt for udviklingen i området, så kommer nabobyen som regel lige efter og kontakter os, og er interesserede. Jeg tror det smitter lidt, og at vi kun har set toppen af isbjerget, fortæller kædedirektør i Let-Køb, Min Købmand og Spar, Richo Boss, til TV2 Nord.

Der kan være mange fordele for landsbyerne i forhold til at beholde deres eneste indkøbsmulighed.

- Det er vigtigt for borgerne. Vi må huske på, at der i mange af byerne er nogle borgere, som ikke har let ved at transportere sig til en naboby, det kan være ældre eller andre svage personer. Og så udover dagligvarehandel er det også der, hvor du kan hente dine pakker, du kan få udleveret din medicin og gøre andre indkøb, alt efter hvilket sortiment der er. Så er det også et mødested, hvor folk kan mødes henover køledisken, der er et socialt element, som er vigtigt for landsbylivet. Det er også en arbejdsplads for også unge medarbejdere, der måske har deres første job. Så der er mange positive effekter udover at det også giver huspriserne et ekstra hop op af, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, til TV2 Nord.

Købmand Michael Pedersen er utrolig glad for sit nye job.

For folk sætter stor pris på, at de stadig kan handle i Vester Hornum.

- Her er folk altid glade. Man tænker mere over det end i de store byer, hvor man kan handle overalt, slutter Michael Pedersen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland