Flere overvejer at ansætte flygtninge i deres virksomhed

Virksomheder er åbne for at ansætte flygtninge, viser en ny undersøgelse. Malermester Alex Thomsen mener ikke, det er en dårlig idé.

En undersøgelse foretaget blandt medlemmerne i Dansk Byggeri viser, at knap hver sjette virksomhed overvejer at ansætte en flygtning i praktik.

Alligevel tøver mange på grund af usikkerhed og frygt for bureaukrati.

Malermester Alex Thomsen, Brovst Malerfirma fortryder ikke, at han for ca. fem år siden tog chancen og ansatte Hussein Mohamed fra Syrien.

Den kurdiske syrer havde arbejdet som maler i sit hjemland, så derfor var han en gevinst fra første dag.

- Jeg var også lidt forbeholden i starten, men så ansatte vi en, og mine folk var begejstrede og sagde, at ham skulle vi beholde. Hvis andre firmaer er i tvivl, vil jeg bare sige: Spring ud i det, siger Alex Thomsen.

I dag arbejder der fire flygtninge fra Syrien i Brovst Malerfirma. Hussein Mohamed har bestået eksamen som dansk maler og kan nu kalde sig svend med fast ansættelse i firmaet. Og det betyder alt for ham.

- Det er vigtigt at have et arbejde, så man kan klare sig selv. Jeg havde meget svært ved at lære dansk i sprogskolen, men i malerfirmaet er det gået meget nemmere, siger Hussein Mohamed.

quote Jeg var også lidt forbeholden i starten, men så ansatte vi en og mine folk var begejstrede og sagde, at ham skulle vi beholde. Hvis andre firmaer er i tvivl vil jeg bare sige: Spring ud i det!.

Alex Thomsen, malermester i Brovst Malerfirma.

Dansk Byggeris nordjyske hovedbestyrelsesmedlem Michael Lund, administrerende direktør i Lund og Staun, har selv erfaringer med at ansætte flygtninge. Alligevel kender han godt til sine kollegers usikkerhed overfor opgaven:

- Mange går og tumler med, hvor man lige går hen – og hvordan man lige kommer i gang. Jeg tror, det kan være svært for en mindre mester med en travl hverdag at sætte den proces i gang, siger Michael Lund.

Han opfordrer kolleger til at opsøge Dansk Byggeri for vejledning eller gå til sit lokale jobcenter. I Jammerbugt Kommune er det Lars Thomsen, der har kontakten til virksomhederne:

- Jeg mener, at frygten for ekstra papirarbejde og en masse bureaukrati er ubegrundet. Vi fra jobcenteret prøver at gøre det så let for virksomhederne som muligt og tager faktisk en stor del af kontortimerne, siger virksomhedskonsulent Lars Mortensen fra Jobcenter Jammerbugt.

Malermester Alex Thomsen fra Brovst Malerfirma tøver ikke med at anbefale en flygtning til sine kolleger i byggebranchen.

- Det er gået helt utroligt godt. Lige så snart vi har fået dem ansat, har det bare kørt der ud af, og der har ingen problemer været med det, siger Alex Thomsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland