Flere skal overleve hjertestop i Nordjylland

En ordning med navnet Hjertepiloterne er nu kommet til Nordjylland. Formålet er at redde flere fra at dø af hjertestop.

Fra i dag, tirsdag, er de første hjertepiloter klar til at yde livgivende førstehjælp og dermed redde liv i hele Region Nordjylland.

Det sker, når vagtcentralen i Aalborg fremadrettet kan rekvirere en af de hjertepiloter, der måtte være tættest på et formodet hjertestop.

Projektet fungerer allerede i Region Sjælland, men rykker nu også til Region Nordjylland. Det er et 100 procent danskejet projekt, der i al sin enkelhed går ud på at udstyre erhvervsbiler, kommunale biler og private med en hjertestarter og en kvalificeret førstehjælper.

- Det er rigtig positivt, at Region Nordjylland har åbnet op for ordningen, som nu betyder, at vi kan rulle ordningen ud i hele regionen og dermed etablere et fintmasket netværk af kvalificerede førstehjælpere, der er udstyret med en professionel hjertestarter, og som er uddannede i at bruge den, fortæller projektleder for Hjertepiloterne Kim Janos Pedersen.

Langt imellem hjertestartere

Gennem de senere år er der kommet flere og flere hjertestartere op rundt om i landet og specielt i byområderne, men når vi kommer væk fra byzonerne, kan der være langt imellem hjertestarterne, og det koster kostbare minutter, når en hjertestarter skal hentes og bringes frem.

Fordelen ved hjertepiloterne er, at hjertestarteren er i bilen og følges med en kvalificeret førstehjælper, der er uddannet i hjertelungeredning og brugen af hjertestartere. Dermed spares helt afgørende minutter i forhold til at genoplive og redde personer med hjertestop.

- Der er ingen tvivl om, at skal vi øge chancerne for at overleve ved hjertestop, så er tiden en af de helt afgørende faktorer. Vi ved faktuelt, at chancen for at overleve er størst inden for de første 4-5 minutter, herefter falder chancerne drastisk, for hvert minut der går, siger Kim Janos Pedersen.

- Det er derfor af stor betydning, at hjertepiloterne kan køre direkte frem til et formodet hjertestop uden først at lokalisere og hente en hjertestarter, og jo længere væk vi kommer fra byområderne – jo større kan tidsbesparelsen være, og dermed kan vi redde liv.

Supplement til beredskabet

Når vagtcentralen i Region Nordjylland fra i dag, tirsdag, modtager et opkald fra en borger, og der er mistanke om hjertestop, så vil den nærmeste hjertepilot automatisk blive aktiveret og få besked om adressen.

Hjertepiloter er en komplet infrastruktur, der forbinder frivillige og professionelle reddere i et integreret system, hvor målet er at redde flere liv. Hjertepiloter skal betragtes som et supplement til de eksisterende ambulance-, paramediciner- og lægeberedskaber samt til de eksisterende frivilligordninger.

- Det er vigtigt at understrege, at der altid først tilkaldes en ambulance, så den professionelle hjælp er på vej til den nødstedte. Projektet her erstatter ikke det eksisterende beredskab, men er udelukkende et supplement, hvor vi fremadrettet kan få hjertestartere hurtigt frem, ved at de befinder sig i et køretøj i området, understreger Kim Janos Pedersen.

Vil typisk være erhvervsbiler

Hjertepiloterne har allerede de første biler kørende i Region Nordjylland, men målet er naturligvis, at flere nu melder sig under fanerne og indtræder i det frivillige beredskab, hvor virksomheder, kommuner og privatpersoner investerer i en hjertestarter, som de har liggende i bilen og dermed bliver en del af netværket og Hjertepilot-ordningen.

Det vil typisk være erhvervsbiler, som betjenes af eksempelvis håndværkere, sælgere, konsulenter, fragtfirmaer, taxaer, vagter og servicebiler, men også kommunale biler som hjemmehjælpere, sygeplejersker og naturligvis private kan indgå i ordningen.

For at indtræde i ordningen som hjertepilot og få en hjertestarter i bilen skal man gennemføre et kursus i førstehjælp, som er en del af den samlede pakke.

- Hjertepiloterne har allerede ved flere lejligheder vist deres værd og har været i stand til at give livreddende førstehjælp ved hjertestop. Jeg har derfor store forventninger til, at vi inden for kort tid bliver landsdækkende, og de enkelte hjertepiloter kan rekvireres, uanset hvor i landet de er tæt på et formodet hjertestop, siger Kim Janos Pedersen


Seneste nyt

fra Nordjylland