Flere svin giver ikke flere arbejdspladser

Nye tal fra Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening viser, at flere svin ikke giver flere arbejdspladser. Svinene sendes til slagtning i udlandet.

Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening er på ved med en ny statistiksamling, der viser, at på trods af der de seneste ti år er blevet produceret flere svin i Danmark har det ikke givet flere arbejdspladser i hverken landbruget eller på slagterierne. For ifølge deres tal eksporteres der også et stigende antal svin til slagtning uden for Danmark.

- Vi hører ustandselig landbruget sige, at de skal have lov til at producere flere svin for at redde arbejdspladserne på de danske slagterier. Men tallene viser med al tydelighed, at slagteri-jobbene er på vej ud af landet, uanset hvor mange svin, landmændene producerer. Det er miljøproblemerne desværre ikke, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen.

Landbruget producerer 29 millioner svin om året, og politikerne er på vej med en ny vækstplan, der skal øge antal med halvanden million, og selvom to tredjedele af dem ventes at blive slagtet i Danmark, er andelen af svin der, der slagtes udenlands stigende.

Af samlingen af statistikker fremgår det, at 67 procent af de danskproducerede svin slagtes i Danmark. I 2003 var det 91 procent. For samme periode er antallet af jobs i landbruget faldet med 30 procent, svarende til flere end 23.000 jobs.

- Det er ikke nogen holdbar forretningsplan bare at producere flere svin til opfedning i udlandet, som vi gør nu. Det kan landmændene på de store eksportmarkeder sagtens selv gøre - hvis ikke i dag, så i morgen, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland