Flere unge skal vælge erhvervsuddannelser

Nordjyske folkeskoler får i disse dage besøg af rollemodeller, der skal få flere på erhvervsuddannelse

Da folkeskole elever i foråret skulle vælge ungdomsuddannelse, valgte 18,4 procent en erhvervsuddannelse, mens 74,3 procent valgte en gymnasial uddannelse.

De tal skal der laves om på, hvis det står det Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Derfor er såkaldte rollemodeller, unge der selv går på en erhvervsuddannelse, i disse dage på besøg hos en lang række nordjyske folkeskoler. Rollemodellerne vil øge folkeskoleelevernes kendskab og motivation til at søge en erhvervsuddannelse.

- Det er unge, der kender hverdagen på erhvervsuddannelserne og selv har stået over for valget af en ungdomsuddannelse, som er de bedste til at fortælle andre unge om de muligheder, der følger med en erhvervsuddannelse, som for eksempel at blive selvstændig, iværksætter eller læse videre. Ung-til-ung-relationen kan noget, som hverken forældre eller lærere kan, og med rollemodelkampagnen får de ældste folkeskoleelever både nogen at spejle sig i og et klarere billede af erhvervsuddannelserne, siger minister for Børn, Undervisning og Ligestilling Ellen Trane Nørby (Venstre).

I dag var rollemodellerne forbi på Sindal Skole, hvor skolens 8. klasses elever blev klogere på erhvervsuddannelserne.

- Jeg havde ingen anelse om alle de uddannelser, der er, men nu har jeg en ide om det, siger Rosa Hammer Selsing.

Også klassekammeraten Viktor Frederik Vorsaa Hansen er blevet klogere efter dagens besøg af rollemodellerne.

- Før vidste jeg godt lidt om nogle håndværkeruddannelser som elektriker og murer, men der er faktisk flere uddannelser, som er spændende, siger han.

En af de lokale rollemodeller er Niklas Bille, der er kontorelev i Frederikshavn Kommune.

- Når vi kommer ud, så starter vi med at spørge om, hvor mange der vil søge en erhvervsuddannelse, og det er ikke mange, men når vi spørger til sidst i vores foredrag, så har vi rykket nogle. Om det så ender med en erhvervsuddannelse, ved jeg ikke, men vi har informeret og har helt sikkert rykket nogen, siger Niklas Bille.

Rollemodellerne vil fortælle om deres personlige oplevelse som erhvervsuddannelseselev, og på den måde være med til at nedbryde eventuelle fordomme om erhvervsuddannelserne som mindre attraktive end f.eks. de gymnasiale uddannelser. De vil i efteråret besøge 300 af landets folkeskoler i 7. og 8. klasse og holde 30 infoaftener på erhvervsskolerne.

Se hele indslaget her: 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland