Vand i kælderen: Flytningen af Rubjerg Knude Fyr gemmer på nye overraskelser

Arbejdet med at gøre Rubjerg Knude Fyr klar til at blive flyttet byder på masser af overraskelser. Tirsdagens overraskelse var en af de mere våde af slagsen.

De hårdtarbejdende mænd var egentlig bare i gang med at fjerne en gammel kælder under en sammenstyrtet bygning ved Rubjerg Knude Fyr.

Men pludselig piblede det frem med vand, som væltede ud af den gamle kælder og stille og roligt begyndte vandet at stige omkring det gamle fyr.

- Der skulle ellers være lukket for vandet siger Thomas Munkedal, der er en af dem, der lige nu arbejder med flytningen af det gamle fyr.

 
 
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Der findes tegninger over fyret og dets sokkel, men de gamle sammenstyrtede bygningerne ved siden er fyret, aner ingen rigtig, hvad gemmer på. Specielt ikke i den hidtil ukendte kælder.

- Normalt kommer vandet oppe fra, men det her, det kommer nede fra. Jeg tror bare, at det er en gammel kælder, som har stået og er blevet fyldt med vand, siger Anders Dahl, der også med til arbejdet med at flytte det gamle fyr.

 
 
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Vandet begyndte at løbe langs den ene side af Rubjerg Knude Fyrs ene sokkel, der er fritlagt og gjort klar til flytning.

- Der var heldigvis bare kælderen, der var støbt med fast bund i, så den var selvfølgelig regnet fuld af vand. Nu har vi fået lavet hul i bunden, så vandet kan blive drænet ud, siger Thomas Munkedal.

Og det hjalp, for vandet stoppede med at stige og sivede i stedet ned i sandet uden at have gjort skade på fundamentet omkring Rubjerg Knude Fyr.

- Det sker der ikke noget ved. Det (Rubjerg Knude Fyr, red.) skal nok blive stående, siger Thomas Munkedal.

 
 
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Rubjerg Knude Fyr bliver flyttet i uge 43. Hvilken dag bliver først offentliggjort, når man kender vejrudsigten.


Seneste nyt

fra Nordjylland