Flyvende jagt på oliesyndere

Air Transport Wing Aalborg afrunder Super CEPCO efter 10 dage med jagt på oliesyndere

De seneste 10 dage har der været international operation med overvågningsfly fra blandt andet Tyskland, Finland, Holland, Frankrig og Spanien. Air Transport Wing Aalborg har været vært for operationen Super CEPCO, hvor der har været fokus på at spotte olieforureninger i dansk farvand. Også danske fly deltog i eftersøgningen.

Der blev fundet 17 oliepletter under Super CEPCO 2008, og en del af pletterne er blevet undersøgt nærmere. På operationens sidste dag blev der observeret et skib udlede olie "red-handed" nord for Skagen. Skibet kan nu forvente et retsligt efterspil.
Normalt udfører Flyvevåbnets miljøfly mindst 500 timers havmiljøovervågning om året, men i løbet af de seneste 10 dage, hvor Super CEPCO har
været i gang, er der blevet fløjet 185 timer.

- Den næsten konstante overvågning, der udføres under Super CEPCO, er det tætteste vi kommer på en egentlig måling af, hvor meget der udledes i et område. Jeg er derfor glad for, at der kun er blevet observeret 17 oliepletter. Det indikerer nemlig, at de seneste 2-3 års intensivering af overvågningen vha. satellitbilleder, fly, skibe, Stop Olien kampagnen og miljøanråb af handelsskibe har haft den ønskede præventive effekt, siger Nils Wang, der er chef for Søværnets Operative Kommando.

Se mere til Super CEPCO-flyene på TV2/Nord i aften 19.30


Seneste nyt

fra Nordjylland