'Fodboldprofessoren' takker af i AaB


quote Det er aldrig enkeltpersoners fortjeneste, når man opnår et resultat, men det var Poul Erik Andreasen, der var for bordenden.

Lynge Jakobsen, tidligere sportsdirektør i AaB

Poul Erik Andreasen har igennem de seneste tre årtier været en betydningsfuld skikkelse i AaB. Torsdag havde han sidste dag i den nordjyske klub.

 
 
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

En epoke i fodboldklubben AaB sluttede torsdag eftermiddag. Her var der afskedsreception for Poul Erik Andreasen - en mand, som måske har betydet mere for klubbens succes end nogen anden i de seneste tre årtier.

- I en fodboldklub er der ingen enkeltperson, der driver det hele, men Poul Erik Andreasen er en af dem, som har fyldt rigtig meget, og som har været god til at påvirke mange andre mennesker i den retning, som AaB syntes, de skulle gå. På den måde er han en af de unikke personer i klubben, siger AaB's tidligere sportsdirektør Lynge Jakobsen.

Poul Erik Andreasens første træner i Nørresundby Boldklub, den nu 95-årige Børge Christensen, holdt tale ved AaB-koryfæets afskedsreception.
Poul Erik Andreasens første træner i Nørresundby Boldklub, den nu 95-årige Børge Christensen, holdt tale ved AaB-koryfæets afskedsreception.
Foto: Mogens Jørgensen

AaB-koryfæer på stribe var mødt op på Aalborg Portland Park for at sige tak for indsatsen til 69-årige Poul Erik Andreasen, som har valgt at trække sig tilbage efter et langt liv med fodbold i højsædet. Først som spiller, siden som træner og til sidst med titel af udviklingschef i AaB.

- Det er selvfølgelig en stor tilfredsstillelse, at der er så mange, der gider at bruge tid, kræfter og ord på at sige farvel til mig. Det betyder rigtig meget, siger Poul Erik Andreasen.

Den første mestertræner


Et af de store højdepunkter i Poul Erik Andreasens lange karriere i AaB indtraf i 1995, hvor han som træner førte klubben til dens første mesterskab nogensinde.

Anført af målræven Erik Bo Andersen sluttede Poul Erik Andreasens tropper med en sejr over AGF i sæsonens sidste kamp foran Brøndby IF i tabellen.

Se højdepunkter fra guldkampen i 1995 her:

 

Dermed kunne nordjyderne lade champagnetropperne springe og fejre mesterskabet med udsigten til også at skulle prøve kræfter med Champions  League i den efterfølgende sæson.

- Han er en ener på mange områder. Jeg har ikke oplevet ret mange trænere, der kan se spillet på samme måde, som han kan, og så har han nogle helt unikke menneskelige kvaliteter ved siden af, så på mange områder var han en komplet fodboldtræner, siger Calle Facius, som spillede i AaB i starten af sin karriere og var med på mesterholdet i 1995, om Poul Erik Andreasen.

Bestyrelsesformand Poul Hedemann og Poul Erik Andreasen fejrer guldet.
Bestyrelsesformand Poul Hedemann og Poul Erik Andreasen fejrer guldet.
Foto: Henning Bagger / Leafax Ii / Ritzau Scanpix

- Det er aldrig enkeltpersoners fortjeneste, når man opnår et resultat, men det var Poul Erik Andreasen, der var for bordenden. Hvis trænere bliver skældt ud, når de bliver nummer ti, så skal de absolut også have ros, når de bliver danske mestre, og han havde meget afgørende indflydelse på, at AaB fik det danske mesterskab, siger Lynge Jakobsen, der blev ansat som sportsdirektør i AaB i 1996.

Farvel og på gensyn


Poul Erik Andreasen stoppede i AaB efter mesterskabssæsonen og blev afløst af den tidligere danske landstræner Sepp Piontek.

Nordjyden drog senere videre til Stavanger i Norge, hvor han var træner for klubben Viking FK fra 1996 til 1999. Herefter gik turen ved årtusindskiftet hjem til Danmark og et kortvarigt trænerjob i Vejle Boldklub, før Poul Erik Andreasen igen var at finde på AaB's træningsanlæg fra sommeren 2000.

Poul Erik Andreasen, træner for Viking Stavanger i 1997.
Poul Erik Andreasen, træner for Viking Stavanger i 1997.
Foto: SØREN STEFFEN / Ritzau Scanpix

I denne omgang var det ikke som cheftræner for Superliga-holdet, men som udviklingschef, at Poul Erik Andreasen gjorde sin entré i Aalborg.

- Det var ham, der gav mig chancen i sin tid, og jeg har meget at takke ham for i forhold til det, jeg har nået i min karriere. Poul Erik er ikke en mand med store armbevægelser, men der bliver lyttet til, hvad han siger, og det er nok også derfor, AaB har beholdt ham i klubben så længe, siger Calle Facius, som også nåede at have Poul Erik Andreasen som træner i Vejle.

Rollen som udviklingschef har Poul Erik Andreasen med korte afbræk haft helt indtil torsdag, hvor han altså officielt trak sig tilbage fra fodboldlivet.

AaB's træner Poul Erik Andreasen bider negle under en kamp i 2003.
AaB's træner Poul Erik Andreasen bider negle under en kamp i 2003.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

I de perioder i dette årtusinde, hvor Poul Erik Andreasen ikke har haft titel af udviklingschef i AaB, er det fordi han har vikarieret som cheftræner eller assistenttræner i klubben.

- Jeg går ikke med drømme om at blive husket for et eller andet. Der, hvor jeg har haft størst indflydelse, er nok i arbejdet med at udvikle en bestemt stil, som AaB spiller efter. Det skal gerne være sådan, at når man ser et AaB-hold, så siger man: ”Det er sgu et AaB-hold. De spiller på den måde, som vi gerne vil spille i AaB.” Jeg vil gerne huskes for at have været med til at udvikle den stil og implementere den på alle holdene i klubben, siger Poul Erik Andreasen.

- Et AaB-hold skal gerne spille kombinationsfodbold langs jorden, forsøge at være bestemmende med bolden og spille på et teknisk højt niveau. Det skal være seværdigt, lyder opskriften.

Fortid på grønsværen


Poul Erik Andreasens fodboldliv begyndte i Nørresundby. Han spillede på klubbens førstehold indtil 1972, hvor han skiftede til den københavnske forstadsklub B 1903. Det blev til en sæson i B 1903, mens nordjyden færdiggjorde sin læreruddannelse i København.

Da uddannelsen var i hus blev kursen sat mod Nordjylland, og fra 1973 tørnede Poul Erik Andreasen ud for AaB samtidig med, at han passede sit lærerjob. Det blev til fem år og 120 kampe i AaB-trøjen i Andreasens første ophold i klubben, som han senere skulle vende tilbage til.

AaB - AGF. Dommer René Christensen beordrer AaB's træner Poul Erik Andreasen til at forlade banen. En ophidset Andreasen løb ind på banen, da AGF's Brian Steen Nielsen væltede AaB's Michael Silberbaueromkuld i 1. halvleg (2003).
AaB - AGF. Dommer René Christensen beordrer AaB's træner Poul Erik Andreasen til at forlade banen. En ophidset Andreasen løb ind på banen, da AGF's Brian Steen Nielsen væltede AaB's Michael Silberbaueromkuld i 1. halvleg (2003).
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Fodboldstøvlerne blev lagt på hylden og Poul Erik Andreasen kastede sig ud i et trænerjob i Nibe Boldklub. Det hverv blev fra 1983 til 1984 skiftet ud med et lignende i AaB, som dengang spillede i 3. division, hvorefter turen gik videre til Nørresundby og Lindholm, indtil Poul Erik Andreasen igen blev AaB-træner i 1990.

Her begyndte arbejdet med at bygge holdet op, og ved at bringe en række unge talenter ind på førsteholdet, fik Poul Erik Andreasen sammensat et stærkt hold. Det hele kulminerede med mesterskabet i 1995.

- Poul Erik er en lun fætter, så der var også masser af sjov uden for banen. Det var lidt andre tider dengang, end det er i dag, og dengang var det meget vigtigt, at der var harmoni i truppen, hvilket han var med til at skabe, siger Calle Facius, som spillede på AaB's første mesterhold.

'Fodboldprofessoren'


I Poul Erik Andreasens seneste periode i AaB har han ikke været i frontlinjen, når tv-kameraerne har fanget billederne af klubbens succeser og fiaskoer på grønsværen. Som udviklingschef har han trukket i trådene på de indre linjer, og han har fungeret som sparringspartner for trænere, spillere og resten af staben i klubben.

- Han er en fantastisk personlighed og en rigtig god ven, og det bliver ærgerligt ikke at skulle gå op og ned ad ham i dagligdagen længere. Derudover er det en faglig kapacitet, som takker af, så det er et stort tab for AaB, at han har valgt at stoppe, siger AaB's nuværende cheftræner Jacob Friis.

Jacob Friis har kendt Poul Erik Andreasen i en årrække, og det har været med til at ruste ham til jobbet som Superliga-træner.

- Jeg har nærmest stået i mesterlære ved en af de bedste, så det er jeg evigt taknemmelig for, siger Jacob Friis.

- Vi tager afsked med en person, som har sat sit aftryk på AaB på flere forskellige måder. Han har været en god spiller i sin tid, og så har han været tilbage som træner og hentede det første danske mesterskab til klubben. Det fik AaB til at tro på, at det godt kunne lade sig gøre at blive dansk mester en gang imellem. I sin 19-årige periode som udviklingschef har han været med til at kigge ind i fremtiden og til at sørge for, at vi fik det bedste ud af de unge spillere, der kom op på førsteholdet, siger Lynge Jakobsen.

- Han skal ikke se en spiller i aktion i ret mange minutter for at kunne se styrker og svagheder ved en spiller, og det er en kæmpe styrke at have som fodboldtræner og som udviklingschef, siger Jacob Friis.

AaB's nye træner Kent Nielsen deltager i sin første træning med Superliga-truppen mandag den 11. oktober 2010 i Aalborg. Her sammen med tidligere cheftræner og nuværende udviklingschef i AaB fodbold Poul Erik Andreasen (2010).
AaB's nye træner Kent Nielsen deltager i sin første træning med Superliga-truppen mandag den 11. oktober 2010 i Aalborg. Her sammen med tidligere cheftræner og nuværende udviklingschef i AaB fodbold Poul Erik Andreasen (2010).
Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

Netop arbejdet med spillerne er noget af det, Poul Erik Andreasen sætter mest pris på at have været med til i sit lange fodboldliv.

- Jeg kan sagtens finde nogle resultatmæssige højdepunkter i form af mesterskaber og store kampe på meget fine fodboldadresser i Europa, som eksempelvis kampen mod Manchester United på Old Trafford, men for mig har hverdagen været et højdepunkt. Arbejdet med spillet og spillerne. Arbejdet med at få holdet til at fungere. Arbejdet med at udvikle de unge spillere. Det giver en større tilfredsstillelse end resultaterne på måltavlen, siger Poul Erik Andreasen.

 
 
Foto: Mogens Jørgensen

En epoke i AaB sluttede, da Poul Erik Andreasen torsdag takkede af i klubben, men den 69-årige 'fodboldprofessor' har aftalt med sportsdirektør Allan Gaarde, at han ikke er længere end en opringning væk, hvis AaB får brug for et godt råd eller to i fremtiden.

- Jeg vil stadig være at finde på tribunerne på stadion og på træningsanlægget på Hornevej. Man kan ikke bare slippe det helt fra den ene dag til den anden, fastslår Poul Erik Andreasen.

 

 

Af Christian Henriksen og Michael Guldbrandt Brønnum, TV2 Nord.