Fødevareminister vil komme danske biavlere til undsætning

Fødevareministeren går nu ind i sagen om udenlandsk honning, der bliver markedsført som om, det er produceret i Danmark.

Danske biavlere har svært ved at overleve, fordi udenlandsk honing, der markedsføres som dansk-produceret, dumper priserne. Det har fået de danske biavlere til at efterlyse politiske handling, og nu går fødevareminister Mogens Jensen (S) så ind i sagen. 

- Jeg er af min kollega Simon Kollerup (Erhvervsminister, red.) blevet gjort opmærksom på denne sag. For mig er det helt mærkeligt, at man kan putte et dansk flag på et produkt, der indeholder udenlandske råvarer. Det vil jeg nu undersøge, om vi kan få ændret på. Vi er oppe mod EU-regler, der kan besværliggøre processen, men jeg vil som sagt undersøge, hvad vi har af handlemuligheder, skriver Mogens Jensen i en mail til TV2 Nord.

TV2 Nord fortalte i slutningen af august de frustrerede nordjyske biavleres historie. Den udenlandske honning, der kan sælges langt billigere end hvad der er rentabelt for de danske biavlere, truer nemlig erhvervet på eksistensen.

Dansk flag på udenlandsk honning

Ifølge nordjyske biavlere sælges og markedsføres den udenlandske honning på en måde, så forbrugerne ikke kan se forskel. I flere supermarkeder sælges udenlandsk honning med prædikatet ”Dansk produceret” og med et dannebrogsflag på hylden.

- Jeg synes, der er tale om vildledende markedsføring, fordi den udenlandske honning fremstår som dansk. Den har også det danskklingende navn ”Jakobsen”, så jeg tror, at forbrugerne også tænker, at der er tale om dansk honning, siger biavler Frank Nielsen.

For Frank Nielsen i Fjerritslev betyder det, at han kun kan sælge sin honning for halvdelen af, hvad den burde koste.

- Vi synes, vi laver et kvalitetsprodukt, men det er svært at sælge, fordi forbrugerne ikke kan skelne vores honning fra den billige udenlandske. Alene fra Ukraine er der importeret 1700 tons honning til 13-14 kroner kiloet, og vi skal altså have 30 kroner per kilo, for at få det hele til at løbe rundt, siger Frank Nielsen.

Nordjysk minister forholdte sig tavs

Også den nordjyske erhvervsminister, Simon Kollerup (S), vil nu se på sagen og forsøge at komme de nordjyske biavlere til undsætning.

- Det er et problem for vores danske biavlere, hvis udenlandsk honning bliver solgt som dansk. Det mener jeg, vi skal gøre noget ved. Og jeg kan forstå, at Fødevarestyrelsen er i gang med at se på sagen. Jeg vil drøfte det med fødevareministeren, så vi kan komme til bunds i den, lyder det fra Simon Kollerup.

Erhvervsministeren forholdte sig dog i første omgang tavs i sagen, selvom han tilbage i april måned - inden Socialdemokratiet overtog regeringsmagten og han blev udpeget som erhvervsminister - var ganske klar i mælet.

"Vil ministeren tage initiativ til at sikre, at honning, der alene er hældt på emballage i Danmark, ikke betegnes som 'dansk produceret'?"

Sådan lød folketingsmedlem Simon Kollerups spørgsmål til daværende fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i april. Derfor undrede biavler Frank Nielsen sig også over, at erhvervsministeren i første omgang ikke ville svare, men i stedet henviste til Fødevareministeriet.

- Jeg undrer mig da over, at han ikke vil svare på spørgsmål om sagen nu. Hvis det var noget, han mente alvorligt før valget, så mener jeg, at han har alle muligheder for at lave om på det nu, siger Frank Nielsen

Men nu er altså både erhvervsministeren og fødevareministeren måske på vej til at komme de danske og nordjyske biavlere til undsætning. 


Seneste nyt

fra Nordjylland